Danica Maksimović: Zašto je uloga kraljice savršena za mene

Podeli:
Foto: Promo/Goran Đukanović

"Nekako mi je prijalo što mi je Šotra dao tu ulogu rumunske kraljice Marije od Edinburga i baš sam se u njoj pronašla. To je žena koja je sva odvažna, hrabra. Imala je tri kćeri, zbog čega je krenula iz Rumunije za Jugoslaviju, kako bi Aleksandru ponudila svoje ćerke, a on se onda odlučio za Mariju. Tako smo dobili prvu kraljicu Jugoslavije, Mariju", priča glumica Danica Maksimović za Nova.rs o ulozi rumunske kraljice Marije od Edinburga, koju tumači u seriji "Aleksandar od Jugoslavije", a čije emitovanje kreće uskoro premijerno na TV Nova S i na portalu Nova.rs. Za one koji su nestrpljivi i ovog puta će biti dostupno popularno “bindžovanje”, odnosno mogućnost da već od 12. marta odgledaju celu sezonu odjednom i to preko EON, D3 ili Total TV platformi, preko bilo kog interneta u Srbiji putem EON mobilne ili EON Smart TV aplikacije i na eon.tv, zemljama regiona, a u inostranstvu preko NetTV Plus platforme.

S obzirom na to da Danica Maksimović važi za jednu od onih glumica aristokratskog držanja i lepote, ni ne čudi što je Šotra baš njoj ponudio ulogu jedne od kraljica u seriji „Aleksandar od Jugoslavije“, a ona je za Nova.rs ispričala kako se pripremala za samo snimanje i ulogu koja je bila vrlo zahtevna, jer je između ostalog zahtevala da savlada rumunski i francuski jezik.

Pročitajte još:

„Ozbiljno sam se spremala za ulogu, imala sam profesorku rumunskog. Vesna Manojlović me je učila i rumunski i francuski, tako da sam se ja prilično spremala. Nisam znala ni reč rumunskog, dok sam francuski jezik učila u školi. Rumunski sam govorila dok sam bila na dvoru, a francuski kad dođem kod Aleksandra. Nije bilo lako. Savladala sam osnove, a profesorka je sa nama uvek bila na setu, osluškivala, pa kada pogrešim nešto, onda ponovimo scenu. No, ono što je meni jako drago je da je profesorka bila veoma zadovoljna mnome. Dopalo joj se kako sve to zvuči i izgleda“, započela je Danica i dodala da joj je uloga kraljice prijala:

„Nekako mi je prijalo što mi je Šotra dao tu ulogu rumunske kraljice Marije od Edinburga. To je žena koja je sva odvažna, hrabra. Imala je tri kćeri, zbog čega je krenula iz Rumunije za Jugoslaviju, kako bi Aleksandru ponudila svoje ćerke, a on se onda odlučio za Mariju. Tako smo dobili prvu kraljicu Jugoslavije, Mariju“, priča glumica.

Foto: Promo/Goran Đukanović

„Moja uloga, kraljica Marija, po ocu je vojvotkinja od Kelta, a po majci od Romanovih. Njena majka, takođe Marija, bila je pripadnica visokog ruskog plemstva, tako da je bilo više Marija, pa smo Mariju, moju ćerku, zvali Minjon – kolačić, a ja sam bila Meri. Jedna vrlo lepa uloga, ne dovoljno prostora, ali se mogao uraditi jedan lep zadatak, a osećam da će to biti nekako lepo propraćeno“, ističe.

Kaže da joj nije bilo preterano teško da uđe u lik kraljice, ali da zadatak nije bio nimalo lak.

„Nije bilo preterano teško da uđem u ulogu kraljice, ali nije ni lako. Samo se plašim da se nešto pogrešno ne protumači, odnosno da smo ostali dosledni. Meni je bitno da sam ostala dosledna onome što sam pročitala kakva je ona u stvari bila. Bila je dobra majka, učila je svoju decu da se obrazuju, bila je humana, zbog čega ju je narod voleo. Ona je iz Engleske došla u Rumuniju i uspela je da napravi svoje ime. Vrlo interesantan život i jako, jako bogata karijera. Zato mislim da bi film o njenom životu bio jako zanimljiv jer je imala tako bogat život“, kaže Danica i priznaje da bi drage volje prihvatila ulogu ukoliko bi neko snimio seriju o životu Mari:

Foto: Promo/Goran Đukanović

„Sa velikim zadovoljstvom bih prihvatila ulogu, ako bi neko snimao film o kraljici Mariji, bila bi mi čast.“

S obzirom na to da je serija snimana tokom prošle godine, zbog pandemije koronavirusa ekipa je bila ograničena, pa su scene koje su prvobitno trebale da se snimaju u Francuskoj, na kraju snimljene u Srbiji.

„Bilo je planirano da se putuje, ali zbog pandemije koronavirusa se odustalo. Ništa nismo mogli, sve smo ovde kod nas snimali. Bilo je zanimljivo kada smo snimali scenu u kojoj brod dolazi u Beograd, putuje Dunavom, a mi snimamo na betonu i iza nas polja kukuruza. Ali verovatno je ekipa snimala te neme kadrove, što je danas normalno, jer se uz tehnologiju danas svašta može uraditi“, kaže Danica i dodaje:

Pročitajte još:

„Dosta sam čitala o kraljici. Meni je profesorka Vesna Manojlović, koja je živela u Rumuniji, dosta pomogla oko spremanja za ulogu. Ona i njen suprug su me uputili na neke knjige koje sam ja sa radošću čitala i sve sam znala o kraljici Mari. Morala sam dosta da znam kako bih autentično dočarala ulogu.“

Glumica je na kraju razgovora zaključila da se poziv reditelja poput Zdravka Šotre ne odbija.

„Nije me iznenadilo kada mi je Šotra ponudio ulogu, jer on voli svoje glumce. Prosto je želeo da plejada glumaca sa kojima je sarađivao ‘prođe’ kroz tu seriju. Prosto, kada vas Šotra pozove, to se ne odbija, on je čovek za veliko poštovanje.“

Bonus video

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar