Šotra o „Aleksandru“: Nikad nisam imao ovakav slučaj

Film 02. mar. 202110:58 > 11:04
Podeli:
Zdravko Šotra Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

"Onog dana kada je bilo zakazano snimanje, tog dana je objavljeno i vanredno stanje pa smo morali da sačekamo oko 20 dana. Kada smo krenuli, nismo hteli da se zaustavljamo. Radim mnogo decenija, ali nisam imao ovakac slučaj. Prvo, da radim jedan od najtežih projekata u svojoj karijeri, a drugo da, tako reći, radim u ratnim uslovima i vanrednim okolnostima", rekao je Zdravko Šotra, reditelj i scenarista serije "Aleksandar od Jugoslavije" u Jutarnjem programu na TV Nova S.

Više od 130 glumaca učestovalo je velikom projektu snimanja serije „Aleksandar od Jugoslavije“, reditelja i scenariste Zdravka Šotre, a po istoimenom romanu Vuka Draškovića. Serija, koja će imati 15 epizoda i uskoro krenuti sa emitovanjem na TV Nova S, obuhvata istorijski period od 1918. do 1934, odnosno od stvaranja Kraljevine SHS koja će 1929. postati Jugoslavija do 1934, ubistva kralja Aleksandra u Marselju.

Kako je izgledala realizacija knjige ispričao je Šotra u Jutarnjem programu na TV Nova S.

„Onog dana kada je bilo zakazano snimanje, tog dana je objavljeno i vanredno stanje pa smo morali da sačekamo oko 20 dana. Kada smo krenuli, nismo hteli da se zaustavljamo. Radim mnogo decenija, ali nisam imao ovakac slučaj. Prvo, da radim jedan od najtežih projekata u svojoj karijeri, a drugo da, tako reći, radim u ratnim uslovima i vanrednim okolnostima“, rekao je Zdravko i dodao koliko je bilo potrebno uraditi dramatizaciju romana.

„Znate šta, ja imam već veliku rutinu, to radim već dugo. A, osim toga, ta knjiga se nudila za to. Nekoliko mojih kolega se bilo prijavilo Vuku i tražilo odobrenje da to urade. Ima glavnog junaka, ima događaja i to je bitno za ekranizaciju. Ima ispričanu priču“, kazao je reditelj.

Šotra ističe da je morao da koriguje scenario zbog novonastalih okolnosti usled pandemije.

PROČITAJTE JOŠ

„Naša priča počinje kada on krajem rata ulazi u Beograd, a onda smo imali već ugovoreno putovanje u Pariz i saradnju sa francuskim filmskim producentom. Ne samo to, nego i odlazak u Crnu Goru na Lovćen, Cetinje… Od svega smo morali da odustanemo i da sve to uradimo ovde“, rekao je reditelj, a celu emisiju pogledajte u video prilogu.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

 

 

 

Komentari

Vaš komentar