Foto: Promo/Goran Đukanović

Priču o životu kralja Aleksandra I Karađorđevića gledaoci će imati priliku da gledaju od 15. marta kada na televiziji NOVA S počinje emitovanje serije „Aleksandar od Jugoslavije“, reditelja i scenariste Zdravka Šotre, a po istoimenom romanu Vuka Draškovića.

PROČITAJTE JOŠ

Priča o “kralju ujedinitelju” počinje kada se on vraća iz Prvog svetskog rata u oslobođeni Beograd, novembra 1918. godine, a završava se atentatom u Marselju 1934. godine.

Serija, koja će imati 15 epizoda, snimljena je u United Media originalnoj produkciji i emitovaće se svakog ponedeljka u 21h na NOVA S. Za one koji su nestrpljivi i ovog puta će biti dostupno popularno “bindžovanje”, odnosno mogućnost da već od 12. marta odgledaju celu sezonu odjednom i to preko EON, D3 ili Total TV platformi, preko bilo kog interneta u Srbiji putem EON mobilne ili EON Smart TV aplikacije i na eon.tv, zemljama regiona, a u inostranstvu preko NetTV Plus platforme.

Foto: Promo/Goran Đukanović

“Izuzetno nam je drago što smo imali priliku da ostvarimo ovaj projekat i snimimo film i seriju koja će gledaocima približiti lik Aleksandra I Karađorđevića čije ideje se i danas odražavaju na naše živote. Kroz ovo delo upoznajemo se sa njegovim razmišljanjima o državi, uređenju i građanima i nadamo se da će gledaoci uživati u ovoj priči, da će serija i film ostati kao jedan dokument budućim generacijama”, kaže izvršna direktorka United Media kompanije Aleksandra Subotić.

Reditelj i scenarista Zdravko Šotra ističe da je vrlo uzbuđen zbog početka emitovanja jer je ovo jedan od najtežih projekata u njegovoj dugogodišnjoj karijeri.

Foto: Promo/Goran Đukanović

PROČITAJTE JOŠ

“Radili smo u doba pandemije, u uslovima koji nisu bili normalni, ali na to smo zaboravili brzo jer je pred nama bio vrlo odgovoran posao – da ispričamo priču o Aleksandru I Karađorđeviću. On je bio ličnost koja je svojim značenjem duboko zadirala u sudbinu, ne samo našeg naroda, već celog regiona. To je ličnost o kojoj postoje mnoge kontroverze a iznad svega ličnost prema kojoj su učinjene mnoge nepravde. Najveća je nedovoljno poznavanje mnogih istina iz njegovog života, nepoznavanje kakve je teške zadatke sudbina njemu nametala još kao vrlo mladom čoveku. Podsetiću da je on sa 24 godine bio vrhovni komandant srspke vojske u ratovima a da se nakon toga uzeo velikog i teškog zadatka da stvori državu južnih Slovena i to je na kraju platio glavom”, kaže Šotra.

Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Dodaje i da je roman Vuka Draškovića, po kojem je rađen scenario, bio odlična podloga da se ova priča ispriča.

“Radujem se što će gledaoci videti TV seriju o kralju Aleksandru Karađorđeviću, najvećem ratnom pobedniku, državniku, mirotvorcu, vizionaru i tragičaru u našoj istoriji. Bio je srpski Bonaparta i Hanibal, jugoslovenski Bizmark i Garibaldi. Bio je prva žrtva fašizma u Evropi. Hteo je da Jugoslavija postane balkanska Amerika. Zbog tih ‘grehova’ komunisti su ga proglasili za diktatora, hrvatske ustaše za velikosrpskog okupatora, srpski crnorukci i crnorisci za nacionalnog izdajnika. Spomenici Aleksandru su u Parizu i Marselju. U Beogradu nema ni spomenika, ni ulice kralja pobedonosca i ujedinitelja”, ističe pisac Vuk Drašković.

Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

On naglašava da će reditelj Zdravko Šotra i elita našeg glumišta ovom serijom ublažiti srpska, a i jugoslovenska, ogrešenja o Aleksandra od Jugoslavije.

Više od 130 glumaca učestvovalo je u ovom velikom projektu koji je sniman tokom prošle godine. Kralja Aleksandra tumači Ljubomir Bulajić, a kraljicu Mariju Tamara Aleksić. U glumačkoj ekipi su i Irfan Mensur, Petar Strugar, Branislav Lečić, Žarko Laušević, Voja Brajović, Nikola Kojo, Goran Šušljik, Sloboda Mićalović, Nada Macanković, Nataša Ninković, Nela Mihailović, Danica Maksimović, Anica Dobra, Zoran Cvijanović, Vojin Ćetković, Jelica Sretenović…

Gledaoci NOVU S mogu pratiti preko SBB mreže, Total TV-a, D3i ali i EON platforme.

Bonus video

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Svi komentari (5)