Podeli

Oko 25.000 kuća obnovljeno je u Sisačko-moslavačkoj županiji u godinama nakon građanskog rata kako bi se svi stanovnici mogli vratiti u svoj zavičaj. Obnova je bila državni projekt najvišeg prioriteta, međutim, dvadeset godina kasnije ozbiljan potres koji je pogodio tu županiju pokazao je da se nije baš sve radilo po propisu.

Kvalitet gradnje kažu nije bio baš na zavidnom nivou, pitanje je da li zbog rokova ili ušteda na materijalu. U oštećenim i srušenim kućama primećen je nedostatak ili manjak armature, koja je negde bila čak i nepravilno povezana.
Premijer Andrej Plenković obećava istragu. „Ako neka kuća nije bila napravljena po pravilima struke, ako nije bila napravljena tako da izdrži određene seizmičke udare, ako nije bilo armature – nije baš lako, ali će se sigurno utvrditi ko je za to odgovoran“, najavio je Plenković novinarima tokom posete Petrinji.
U zemljotresu koji je pogodio centralnu Hrvatsku 29. decembra sa epicentrom tri kilometra od Petrinje poginulo je sedam ljudi, među kojima i 13-godišnja devojčica, a materijalna šteta još nije procenjena, ali je izuzetno velika.