Crveni krst je pokrenuo "ofanzivu" za pomoć vladi Indije dok se zemlja bori sa rekordnim talasom infekcija i smrtnih slučajeva COVID-19 koji su preplavili njene zdravstvene sisteme.

U utorak je Indija prijavila 323.144 nove infekcije i ukupno više od 17,6 miliona slučajeva. Indijsko Ministarstvo zdravlja takođe je prijavilo još 2.771 smrtni slučaj u protekla 24 sata. Stručnjaci kažu da su te brojke verovatno mnogo veće.

Pogledajte još

#related-news_1

Izazovi sa kojima se Indija danas suočava, jer slučajevi rastu brže nego bilo gde drugde u svetu, složeni su i zbog krhkosti njenog zdravstvenog sistema i nedostatka medicinskog osoblja.

Na Indiju se u početku gledalo kao na priču o uspehu u prevladavanju pandemije, ali sada ubija i preti populaciji od skoro 1,4 milijarde ljudi, a zdravstevi sistem je pred kolapsom.

Pored nedostatka kiseonika, jedinice za intenzivnu negu rade punim kapacitetom i gotovo svi respiratori su u upotrebi. Kako se broj preminulih povećava, noćno nebo u indijskim gradovima svetli od pogrebnih lomača, jer su krematoriji preplavljeni, a tela se spaljuju na otvorenom.