Situacija u Srbiji je na granici koju može da izdrži zdravstveni sistem, istakao je direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović.

Stevanović je, nakon sastanka direktora kovid bolnica sa ministrom zdravlja, rekao da je prvi zaključak tog razgovora da situacija nije uopšte laka, da su mesta na granici popunjenosti za kovid bolesnike.

„Imamo obezbeđena mesta za 24 sata, a iza toga mora da se otavraju novi kapaciteti, jer se priliv bolesnika ne smanuje već danima“, objasnio je on u izjavi novinarima.

Rekao je da broj pacijenata na intenzivnoj nezi neprestano raste, kao i da se koriste velike količine kiseonika.

„Situacija je na granici koju može da izdrži zdravstveni sistem“, podvukao je on.

Stevanović je ukazao i da postoji veliki broj bolesnika koji su sve mlađi, sa sve težim kliničkim slikama, koji dolaze nakon sedam, osam dana lečenja u kućnim uslovima.

Ukazao je da su od početka epidemije jedine mere koje daju rezultate u smanjivanju obolelih distanca, maska i vakcinacija, a da je problem što je dokazano da se te mere ne primenjuju dovoljno.

Takođe, naveo je da je zaključak sastanka da se uputi apel, zahtev ili molba da se pokrene inicijativa da vakcina postane obavezna za zdravstvene radnike.

„Time bismo prvo zaštitili zdravstvene radnike, povećali stepen zaštićenosti pacijenata koji se leče od kovida i onih koji se leče od drugih bolesti, a dali bismo zamah daljoj vakcinaciji stanovništva“, objasnio je on.

Komentari

Svi komentari (0)