Spremate se za put? Čuvajte se prevara na bankomatima

Video 28. jun. 202114:26 > 15:12
Podeli:

Na udaru pljačkaša nekada su bile banke, danas sve više - bankomati.

Ukoliko primetite nešto sumnjivo na bankomatu na kojem želite da podignite novac, nikako ga ne koristite, već obavestite banku o tome

Kod nas, za „pljačku“ bankomata najšešće se koriste „skimeri, uređaji koji se ostaljaju na bankomatu i koji snimaju PIN koji korisnik unosi i preuzimaju podatke sa magnetne trake kartice koje kasnije nanose na falsifikovane kartice.

Neki od načina uspešnih napada podrazumevaju korišćenje hardvera u vidu duplih tastatura koje korisnik upotrebljava da bi uneo svoj PIN, ili skimere koji se postavljaju na mesto na kome bankomat prihvata karticu. Skimer čita podatke sa kartice i dostavlja ih napadaču koji naknadno izrađuje kopiju kartice.

Poznat je slučaj četvorice bugarskih državljana koji su u aprilu prošle godine „ojadili“ brojne Beograđane koji su podizali novac sa bankomata jedne od poznatih banaka. Oni su na bankomate postavljali tzv. „skimere“, skidali podatke sa kartica klijenata, zatim vraćali u Bugarsku, tamo izrađivali nove falsifikovane kartice sa zloupotrebljenim podacima, vraćali se ponovo u Beograd i dizali novac za sebe.

Savet korisnicima jeste da ako primete bilo šta sumnjivo na bankomatu sa kojeg žele da podignu novac, odmah obaveste kol-centar banke čiji je bankomat, i da taj aparat ne kosite.
Ukoliko primetite da se neki deo pomera ili da ne možete da ubacite karticu, ako vam tastatura ne izgleda stabilno ili ima tragova lepka, onda nešto nije u redu i najbolje je da ne koristite taj bankomat.

Dodatne mere zaštite koje klijenti mogu da preduzmu sa svoje strane, jesu na prvom mestu da se kartica i pin ne drža zajedno na istom mestu. Zatim, da se koriste bankomati na osvetljenim i prometnim mestima, u okviru ekspozitura banke. Takođe, poželjno je rukom zaštititi tastaturu dok se unosi pin, jer se samim tim blokira kamera na eventualnom “skiming” uređaju, odnosno blokira se snimanje pina.

BONUS VIDEO: Glupost na kvadrat – sipao gorivo pa zapalio pumpu