Prijavljivanje divljih deponija preko aplikacije

Video 17. jul. 202111:00
Podeli:

Uprava za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivede napravila je dve aplikacije naročito prilagođene za mobilne telefone preko kojih je od polovine maja primila 180 prijava divljih deponija na njivama i uzurpacije državnog poljoprivrednog zemljišta, rekao je za Tanjug direktor Uprave Branko Lakić.

Dodao je da svaki građanin pomoću tih aplikacija koje se nalaze na sajtu Uprave vrlo lako i potpuno anonimno mogu da prijave uzurpaciju državnog poljoprivrednog zemljišta, njegovo nelegalno korišćenje u nepoljoprivredne svrhe ili stvaranje divljih deponija na državnom ili privatnom posedu.

„Građanin jednim klikom može da ukuca geolokaciju predmetne parcele, ne mora da zna njen katastarski broj i opštinu, a Uprava automatski dobije tu prijavu sa fotografijama s lica mesta ukoliko ih građanin pošalje. Ti podaci su vlo korisni Upravi i Poljoprivrednoj inspekciji, jer na ovaj način često dobijamo podatke koje inače ne bismo dobili redovnim izlaskom na teren“, rekao je Lakić.

„Aplikacija se primenjuje od druge polovine maja i za nepuna dva meseca dobili smo 180 prijava, od kojih se dve trećine odnose na divlje deponije na državnom i privatnom poljoprivrednom zemljištu, dok se jedna trećina odnosi na uzurpaciju“, rekao je Lakić.

„Odlaganje otpada na poljoprivrednom zemljištu je zakonom zabranjeno i kazne se kreću od 25.000 dinara za fizička lica do milion dinara za pravna lica plus sankcija stavljanja poljoprivrednih gazdinstava u pasivan status. Poslati su nalozi inspekciji, očekujemo da inspektori u nerednom periodu izađu na teren i da preduzmu mere prema počiniocima“, rekao je Lakić.

Komentari

Vaš komentar