Nizak vodostaj jezera u Hrvatskoj otkrio davno potopljena sela i manastir

Video 14. okt. 202110:22 > 10:23
Podeli:

Perućko jezero, velika vodena površina između Sinja i Vrlike u Dalmaciji, ovih je dana na ozbiljno niskom vodostaju, a iz vode izranjaju kameni zidovi koji su 1958. godine, zbog gradnje akumulacijskog jezera i hidroelektrane, jednostavno - potopljeni. Tada je raseljeno više od 1500 ljudi, ali oni koji su živi i njihovi potomci dobro se sećaju svojih sela i priča roditelja.

Površina jezera Peruća sve se više spušta, voda je sve plića, a lokalno stanovništvo zna da je ispod vode ostao čitav jedan život, potopljen pre više od 60 godina.

Noviji pravoslavni manastir Dragović na Perućkom jezeru izgrađen je iznad jezera, jer je onaj istorijski iz 14. veka potopljen. Ovih dana iz vode je izvirio i deo starog manastira.

Ovaj manastir jedan je od tri istorijska mesta Srpske pravoslavne crkve u Dalmaciji, uz manastire Krka i Krupa.

U prilogu možete da vidite i fotografije sela iz 1984. godine, kada je jezero ispražnjeno zbog radova. Stanovnici ovog kraja sa ljubavlju čuvaju uspomenu na potopljena sela i svoje kuće nestale pod vodom, dok su mnogi od njih pre više od šezdeset godina odselili daleko od svog rodnog kraja.

Meštani sumnjaju da je uzrok ovako niskog vodostaja nedavna serija zemljotresa, dok u Hidroelektrani Peruća kažu da se ne dešava ništa dramatično i da će se situacija promeniti već sa prvim narednim kišama.

Više o Perućkom jezeru pogledajte u videu kolega sa Nova TV iz Hrvatske.

BONUS VIDEO: Oko Dalmacije: Mistični prirodni fenomen koji fascinira svojom lepotom

Komentari

Vaš komentar