Jedan od naših najlepših i najviših vodopada – dragulj prirode u srcu Beljanice

Video 05. avg 202218:00
Podeli:

Na samo dva sata vožnje od Beograda čovek se nađe u carstvu prirode koje ima lekovitu moć jer oslobađa od negativne energije koju stvara svakodnevni gradski život.

Na padinama Beljanice u istočnoj Srbiji, nadomak Despotovca, nalazi se jedan od najlepših i najviših vodopada u našoj zemlji – vodopad Veliki buk. Visok je preko 20 metara, a smešten na oko 380 metara nadmorske visine. U podnožju vodopada formirano je jezerce male dubine okruženo bigrenim blokovima. Zajedno sa izvorom rečice Vrelo, pod zaštitom je države kao Spomenik prirode „Vodopad Lisine“.

Vrelo skuplja vode sa širokih kraških predela Beljanice, a direktna hidrografska veza uspostavljena je sa rekama ponornicama iz uvala Rečke i Busovate.

Do vodopada se stiže strmim putem kroz netaknutu prirodu. Kada se dođe na sam vrh vodopada, čuje se neverovatan huk vode i otkriva se sva čarolija prirode tog kraja.

Veliki buk je najlepši u proleće jer tada posebno obiluje vodom, a u vrelim letnjim danima predstavlja pravi „spas“ od ugrejanog gradskog asfalta jer je na vodopadu temperatura niža i do deset stepeni u odnosu na urbane sredine.