Ekološka katastrofa u Kaliforniji – Amerikanci u potrazi za krivcem

Video 05. okt. 202112:09
Podeli:

Zvaničnici koji istražuju jedno od najvećih nedavnih izlivanja nafte u Kaliforniji razmatraju da li je sidro broda možda udarilo u naftovod na dnu okeana, uzrokujući da teška nafta iscuri u priobalne vode i preplavi plaže.

Direktor kompanije koja upravlja naftovodom rekao je da su ronioci pregledali područje gde je ogromna naftna mrlja otkrivena, te je da očekuje još dodatnih informacija.

Sidro s teretnog broda koji je udarilo u cevovod „jedna je od različitih mogućnosti“, rekao je na konferenciji za novinare izvršni direktor kompanije „Amplifaj Enerdži“ Martin Vilšer.

On je rekao da su ronioci pregledali više od 2.438 metara cevovoda i fokusirali se na „jedno područje od velikog interesa“.

Teretni brodovi koji ulaze u luke Los Anđelesa i Long Biča rutinski prolaze kroz to područje, rekli su zvaničnici obalske straže.

Kašnjenja su poslednjih meseci mučila luke, a nekoliko desetina gigantskih plovila redovno je bilo usidreno čekajući na vez i istovar robe.

U okean je u incidentu dospelo preko pola miliona sirove nafte, kontaminirajući pesak čuvene plaže Hantington i druge priobalne zajednice.

Okružni tužilac okruga Orandže, Tod Spicer, rekao je da istražitelji razmatraju mogućnost podnošenja tužbe za ovaj ekocid.

Komentari

Vaš komentar