Ogroman plamen i dalje uništava netaknute šume a već je stigao i do sela  na obodu mesta Pefki na Eviji, drugom po veličini ostrvu u Grčkoj.

Stubovi dima i pepela obojili su nebo u crveno i zaklonili sunce iznad Evije.

Požar na Eviji, ostrvu šumovitih planina i kanjona prošaranih malim uvalama kristalne vode, počeo je 3. avgusta i presekao je popularnu letnju destinaciju od obale do obale dok je izmicao kontroli.

Brojni domovi i u selima su uništeni, a hiljade stanovnika i turista je bilo primorano na hitnu evakuaciju, a mnogi su izbegli plamen morskim putem trajektima koji su pod okriljem noći spašavali očajne i uspaničene ljude.

Ovaj požar je najjači od desetina koji su izbili u Grčkoj nakon najdužeg toplotnog talasa u zemlji u poslednje tri decenije, koji je danima držao temperature vazduha na 45 stepeni Celzijusa.

Dim i pepeo pretvorili su dan u apokaliptični sumrak dok su se ljudi kretali prema šljunkovitoj plaži u primorskom mestu Pefki, na severnom vrhu Evije.

Nalozi za evakuaciju izdati su za četiri sela na severu ostrva, uključujući Pefki, ali su neki stanovnici odbili da odu, nadajući se da će spasiti svoju imovinu.

Obalska straža saopštila je da su tri patrolna čamca, četiri mornarička broda, jedan trajekt, dva turistička čamca i brojni ribarski i privatni brodovi u pripravnosti u Pefkiju radi dalje evakuacije stanovnika ako bude bilo potrebno.

Bonus video: Užareno nebo nad Evijom i evakuacija turista i meštana

Komentari

Svi komentari (0)