Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Poslanici u Skupštini Crne Gore usvojili su Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i izglasali smenu ministra pravde Vladimira Leposavića. Ovi događaji doveli su do novih tenzija na političkoj sceni te zemlje. Da li će vlada premijera Zdravka Krivokapića izdržati i ovaj izazov ili će biti rekonstruisana, da li Crnu Goru čekaju novi izbori pitali smo Željka Ivanovića, kolumnistu "Vijesti".

PROČITAJTE JOŠ:

Ivanović za Nova.rs kaže da ne samo da može da dođe do pada Vlade Zdravka Krivokapića, već i do novih izbora u Crnoj Gori.

„Sve ono što se desilo sinoć – izglasavanje Rezolucije i izglasavanje nepoverenja Leposaviću – i kroz dodatna tumačenja, da ih tako nazovem pod znacima navoda, koja su stigla od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića i Milana Kneževića govori da je DF odlučio da ide na nove izbore. Postavljanje stvari u taj kontekst u koji ih oni postavljaju jasno svedoče o tome da oni idu u radikalizaciju političke scene i da misle da na platformi iz 90-tih i na ratu sa regionom i čitavim svetom mogu da povrate neki svoj rejting koji je u padu poslednjih meseci. Ono što se nameće kao ključno pitanje jeste čemu sve to, jer novi izbori će samo napraviti neku prekompoziciju unutar te parlamentarne većine“, kaže naš sagovornik.

Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Dodao je da mogu da se dogode samo dva epililoga – da se DPS ponovo vrati na vlast i drugo je da se ponove rezultati sa poslednjih izbora, da ova parlamentarna većina opet ima neku tesnu većinu, ali da se unutar tog bloka napravi neka prekompozicija.

„Kod tog drugog epiloga opet je pitanje šta to menja i čemu to vodi. Onda je opet logičan odgovor da to otvara prostor za neke nove parlamentarne većine, jer očito DF ide ka tome – ili da ostane večita opozicija, da se opet vrati u opozicione klupe, radikalno-konzervativna kranje desna i da ima tih 10-ak, 15 odsto ili da možda napravi koaliciju sa DPS-om i da sa DPS-om u ime takozvanog pomirenja pravoslavnog naroda u Crnoj Gori napravi tu koaliciju. Time bi, što je možda i glavni njihov cilj, obnovili i resetovali, kako oni to kažu, odnosi ne samo DF i DPS, nego i njihovog gospodara u Beogradu Aleksandra Vučića i bivšeg gospodara Crne Gore Mila Đukanovića“, rekao je Ivanović za Nova.rs.

Ivanović ističe da je u ovom trenutku jedino moguće pričati šta će biti epilog razgovara, koji su neminovni, a do kojih će doći unutar parlamenterne većine.

Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

„Jutros je Mandić najavio da je moguća nova vlada bez Zdravka Krivokapića ili novi izbori. Novi izbori bi značili dogovor oko neke prelazne vlade koja će do tih izbora obavljati posao. Tu su moguće razne situacije – da li će ti izbori biti za tri meseca pa onda možda čak i ova vlada u ovom sastavu kao tehnička odradi posao do izbora ili će se dogovoriti oko neke prelazne vlade koja će za godinu dana pripremiti prve slobodne demokratske izbore. Jer za sve to što je ova sadašnja vlast, a jučerašnja opozicija, godinama tražila slobodne izbore oni su tek sada formirali neki skupštinski izborni odbor koji treba da napravi čitav set zakona. To se ne može napraviti za par meseci i onda bi logično bilo da se razgovara o tome koja je to prelazna vlada koja će voditi zemlju i uvesti je u te prve slobodne izbore na kojima će se onda svi kako oni to kažu ‘izmeriti’ i onda će se videti šta nakon toga“, kaže naš sagovornik.

Ivanović se osvrnuo i na ponašanje i retoriku Demokratskog fronta.

„Sinoć je u skupštini šef poslaničkog kluba DF Slaven Radunović i jutros Andrija Mandić rekao: ‘Mi sad pozivamo parlamenternu većinu’ – znači dva ostala konstituenta, a to su ‘Mir je naša nacija’ to je grupa okupljena oko Demokrata i ‘Crno na belo’ to je grupa okupljena oko URA-e, ‘na te razgovore’ koji treba da dovedu eventualno do novog dogovora. Suštinski se postavja pitanje šta je taj novi dogovor, jer ova sadašnja vlada je utemeljena na dogovoru na sporazumu koji su potpisala tri lidera – tadašnji madantar Zdravko Krivokapić, lider Demokrata Aleksa Bećić i lider URA-e Dritan Abazović. Ne vidim da je moguće da Demokrate, a posebno URA mogu da dođu do nekog novog dogovora sa DF ako DF ostane na pozicijama na kojima je sada. Te pozicije je najbolje definisao Milan Knežević u svom govoru prekjuče koji je završio rečima ‘Živela Crna Gore, živela Srbja, živela Rusija'“, napominje Ivanović.

Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Dodaje da u sadašnjem momentu postoje dva po njemu nepomirljiva koncepta.

„Jedna pravac je da Crna Gora ide ka zapadnoj demokratiji i ka EU i vrednostima koje to podrazumeva, a drugi pravac je da ide ka Rusiji i bude deo tog saveza Rusija, Belorusija, Kazahstan i ne znam koje je sve još u tom savezu. To su dva legitimna pravca, a sada je na političkim liderima i strankama da odaberu na čemu će da grade budućnost ove zemlje i ovih građana.

Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Navodi da sada ostaje da vidi šta će biti dalje i da je u politici sve moguće.

„Stvari se menjaju na dnevnom nivou – do pre dva tri dana izgledalo je da će ova vlada i ovo iskušenje da preživi, a sada izgleda da su šanse minimalne ili gotovo nikakve. Juče je izgledalo da je možda moguća i neka rekonstrukcija ove vlade ili neka slična nova vlada na istim temeljima i na istom dogovoru na osnovu ovog pomenutog sporazuma koji je postignut i potpisan u septembru, danas se to ne čini mogućim tako da je nezahvalno prognozirati, ali eto videćemo kuda će stvar da idu“, zaključuje Ivanović za Nova.rs.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar