Vladimir Zelenski Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP / Profimedia

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obratio se u Savetu bezbednosti UN-a. Radi se o njegovom prvom obraćanju SB-u od početka ruske invazije.

Na početku je rekao da se obraća UN-u „u ime žrtava Rusije“.

„Juče sam se vratio iz Buče, koja je nedavno oslobođena. Nema zločina koji Rusi tamo nisu počinili. Ubijali su žene koje su pokušavale da dozovu pomoć. Ubijali su cele porodice i pokušali spali da spale tela. Ljudima su sekli udove i prerezali vratove. Pucali su im s leđa u glave nakon što su ih mučili i vezali im ruke“, rekao je Zelenski pa dodao:

„Ruski vojnici su tražili i namerno ubijali sve koji su radili za Ukrajinu. Čupali su im jezike jer agresori od njih nisu čuli ono što su hteli da čuju. Ubijali su civile u Buči iz užitka. Ubijali su i silovali žene pred njihovom decom. I to su radili ruski vojnici“, rekao je Zelenski.

Usporedio je zločine ruske vojske sa zločinima Islamske države.

„U Ukrajini vidimo najgore ratne zločine od Drugog svetskog rata. Namerno stvaraju masovnu glad, namerno uništavaju skloništa puna civila. Masakr u Buči je samo jedan, nažalost, samo jedan primer onog što okupatori čine našoj zemlji od početka invazije. Mariupolj, Borodjanka… tamo su počinjeni zločini kao u Buči“, rekao je Zelenski.

Sva dešavanja u vezi rata u Ukrajini pratite na našem blogu UŽIVO.

***

BONUS VIDEO: Od komičara do tragičara: Ko je Vladimir Zelenski 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare