Foto:shutterstock; SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / KREMLI; Ukrainian Presidential Press Office via

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je danas da je njegova zemlja spremna za sve moguće odbrambene scenarije protiv Moskve i njenog saveznika Belorusije, u trenutku kada ruski predsednik Vladimir Putin putuje u Minsk, a ruske trupe koje su tamo stacionirane vrše pripreme za vežbe.

Zvaničnici u Kijevu mesecima upozoravaju da bi susedna Belorusija mogla da se pridruži ruskim snagama i ponovo posluži kao lansirna platforma za novi napad i formiranje drugog fronta u višemesečnom ratu.

„Zaštita granice, kako sa Rusijom tako i sa Belorusijom, stalni je naš prioritet. Spremamo se za sve mogućce odbrambene scenarije“,rekao je Zelenski posle sastanka vojnog vrha Ukrajine u nedelju.

Putin danas dolazi u Belorusiju, nakon više od tri godine, a Kremlj je to najavio kao radnu posetu beloruskom predsedniku Aleksandru Lukašenku.

Belorusija, jedan od najbližih saveznika Rusije, dozvolila je da ruske snage koriste njenu teritoriju za napade u Ukrajini, koji su počeli 24. februara, ali se nije direktno pridružila borbama, navodi britanska agencija.

Lukašenko je više puta rekao da nema nameru da šalje trupe svoje zemlje u Ukrajinu.

Pročitajte još:

„Šta god da Lukašenka ubede da uradi za Rusiju, to im nece pomoći, kao ni sve druge bolesne ideje u ovom ratu protiv Ukrajine i Ukrajinaca“, poručio je Zelenski.

Inače, ruske trupe koje su prebačene u Belorusiju u oktobru i izvešce bataljonske taktičke vežbe.

Zelenski je u nedelju ponovo pozvao zapadne saveznike da pojačaju ukrajinsku protivvazdušnu odbranu nakon višenedeljnih ruskih vazdušnih napada usmerenih na energetsku mrežu u zemlji koju je zahvatila ledena zima.

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO Rusi dronovima napali Kijev

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar