Foto: Tanjug/ HINA/ DARIO GRZELJ/ nr

Ministarka nauke i obrazovanja Hrvatske Blaženka Divjak, danas je dobila uput za samoizolaciju i hitno testiranje na koronavirus, nakon što je ustanovljeno da državna sekretarka Ivana Franić ima koronu.

Osim ministarke, iste upute dobili su i svi službenici ministarstva.

„Ministarka nauke i obrazovanja Blaženka Divjak danas je u konsultacijama s epidemiolozima dobila uput za samoizolaciju i hitno testiranje na koronavirus, a isti uput su dobili svi dužnosnici u Ministarstvu nauke i obrazovanja nakon što je državna sekretarka Ivana Franić pozitivna na koronavirus“, stoji u saopštenju.

Kako saznaje Index saznaje, državna sekretarka Ivana Franić bila je na velikoj svadbi u Zadru, nakon koje je prisustvovala kolegijumu u Ministarstvu. Nije bila u samoizolaciji niti se testirala na koronu.

Svadba ćerke generala je veliko žarište

Podsetimo, svadba ćerke generala Mladena Fuzula veliko je žarište koronavirusa. Među gostima je bilo i pripadnika MORH-a, a bilo je i 11 službenika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga na svadbi, a nikome nije izrečena mera samoizolacije.

Foto: Shutterstock

Svadba je održana prošlog petka, a na njoj je prema neslužbenim informacijama bilo prisutno i više od 300 ljudi, koliko je maksimalno dozvoljeno prema najnovijim epidemiološkim merama.

Pročitajte još:

Koronavirusom su se zarazile 23 osobe, rečeno je na konferenciji za novinare Županijskog stožera u petak, pa je najavljeno da su u bolnicu u pomoć stigla i četiri lekara iz drugih bolnica.

„Zbog te zaražene zdravstvene službenice, samoizolacija je određena za 10 specijalista anestezije i tri medicinske sestre, pa u Zadar stižu četiri lekara iz drugih bolnica“, najavio je u petak popodne na vanrednoj konferenciji za novinare ispred Poliklinike u Zadru direktor zadarske bolnice Željko Čulina.

Foto: Marko Dimić/PIXSELL

Epidemiolog dr Alan Medić upozorio je da se, ako se dogodi još nekoliko takvih venčanja – „priča više neće moći kontrolisati“.

„Ne moraju se svi rukovati sa svakim, nije nužno toliko intimnog kontakta. Danas je sedmi dan od svadbe, očekujemo još dan-dva priliv novih slučajeva. Strah me više njihovih kontakata jer smo imali prenos unutar porodica, gde je koleginica bila zaražena, a nije bila na svadbi. Celu rekonstrukciju je nemoguće napraviti, imamo šarolik popis od oko 300 do 350 gostiju, članova benda, osoblja… Sve ih zovemo gostima“, rekao je Medić u petak.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare