Foto:EPA-EFE/Erin Schaff

Demokrate u Predstavničkom domu su spremne za istorijsko glasanje o uklanjanju Trampa iz Bele kuće, osam dana uoči isteka njegovog mandata. Jedno od glavnih pitanja je - čemu opoziv ako Trampu mandat svakako ističe kroz svega sedam dana, 20. januara, kada će biti inaugurisan novi američki predsednik Džo Bajden.

Pročitajte još:

Donji dom američkog parlamenta, Predstavnički dom, izglasao je rezoluciju kojom poziva potpredsednika Majka Pensa da pokrene proces uklanjanja s vlasti predsednika Donalda Trumpa, na osnovu 25. amandmana Ustava. Oslanjanje na 25. amandman podrazumeva da bi Pens i većina Trampove administracije morali da proglase Trampa nesposobnim za obavljanje dužnosti. Pens je u pismu predsedavajućoj Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi već najavio da se to neće dogoditi.

Očekuje se da će Predstavnički dom danas zato glasati o Trampovom opozivu s dužnosti pod optužbom da je inicirao pobunu protiv američke vlasti i nasilje u Vašintonu u kojem je stradalo pet osoba.

14. amandman

Iako se Trampov mandat završava 20. januara, Predstavnički dom je na četiri stranice obrazložio predlog za opoziv i naveo da je „Tramp pokazao da će i dalje biti pretnja po nacionalnu bezbednost, demokrateiju i ustav ako ostane na dužnosti jer se nije ponašao u skladu sa svojim ovlašćenjima i vladavinom prava“.

U slučaju da Tramp bude opozvan u donjem domu, biće jedini od 45 američkih predsednika koji je opozvan dva puta.

Glavni razlog za Trampov opoziv svega nedelju dana pred istek mandata krije se u četrnaestom ustavnom amandmanu.

Foto:EPA-EFE/GAMAL DIAB

Pročitajte još:

Ukoliko Senat posle Predstavničkog doma izglasa opoziv, to bi moglo da Trampa spreči da se ponovo kandiduje.

Pošto američki predsednici mogu da upravljaju zemljom u ukupno dva mandata, koja ne moraju da budu jedan iza drugog, Tramp bi teoretski mogao da se kandiduje za predsednika 2024. Međutim, ako ga Senat osudi, mogao bi da glasa i o tome da li da mu zabrani svaku buduću kandidaturu. Za to je potrebna samo prosta većina, odnosno više od polovine glasova senatora, a Demokratska partija u Senatu ima većinu.

Do opoziva, sa druge strane, može proći više meseci pošto će prvi Bajden morati da se suoči sa Senatom koji treba da potvrdi članove njegovog kabineta.

Demokratija na staklenim nogama

Stručnjaci veruju da bi opoziv mogao da ima i veliko simbolično značenje. Kako je jedna politikološkinja rekla za Dojče vele, demokrate žele da jasno stave do znanja da niko nije iznad zakona – predsednik je doprineo huškanju naroda i podstrekivao na nasilje i zato je za demokratiju važno da se on pozove na odgovornost.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare