Donald Trump
Donald Tramp Foto:Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Donald Tramp je najavio mirnu predaju vlasti 20. januara. Ipak, nakon nereda koji su u sredu protresli Vašington i njegove uloge u njima - situacija nije baš tako jednostavna čini se.

„Dok ovo predstavlja kraj najvećeg prvog mandata u predsedničkoj istoriji, istovremeno je i početak naše borbe da omogućimo da Amerika ponovo bude velika“, dodao je odlazeći američki predsednik i osudio nasilje rekavši da su izgrednici “oskrnavili sedište američke demokratije”.

To se dešava samo dan nakon što je zgrozio svet pozivima i porukama ljubavi koje je uputio svojim pristalicama, nakon nereda u kojima je stradalo petoro ljudi.

Političari su redom osudili njegovo ponašanje, a istog trenutka saradnici su krenuli da ga napuštaju, ostavku je dao i bivši šef njegovog kabineta Mik Malveni.

“Ne mogu da ostanem, ne mogu posle jučerašnjeg dana. Ne možete gledati ono što se juče dogodilo i da želite na bilo koji način da budete deo toga”, rekao je Malveni za televiziju CNBC.

I ako se juče čekalo da dostojanstveno preda vlast, danas se postavlja se pitanje – koja je kazna za odlazećeg predsednika?

Republikanski guverner Vermonta Fil Skot jedan je od političara koji su javno konstatovali da Tramp treba da snosi posledice i traži hitnu smenu.

„Srž naše demokratije i principi naše republike pod napadom su predsednika. Dosta je bilo. Predsednik Tramp treba da podnese ostavku ili da ga vlada ili Kongres smene“, napisao je Skot u objavi na Tviteru.

Pročitajte još:

Hitna smena o kojoj govori je ili ona putem opoziva koji sprovodi Kongres ili ona putem 25. amandmana, prema kojem potpredsednik može da pokrene smenu predsednika za kojeg zaključi da više nije sposoban da obavlja dužnost, uz pristanak većine članova vlade.

Nensi Pelosi, predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa, i lider demokrata u Senatu Čik Šumer, smatraju da bi trebalo pokrenuti proces 25. amandmana i smeniti ga sa vlasti pre nego što mu istekne mandat.

Ipak, neki misle da bi Tramp trebalo i krivično da odgovara.

„Ovo nije miran protest. Ovo je napad na našu demokratiju i domaći terorizam koji pokušava da zaustavi potvrdu izbora. Ovo bi trebalo da bude tretirano kao državni udar koji predvodi predsednik koji ne želi da bude mirno smenjen s vlasti“, ocenio je bivši kongresman Vil Hurd.

Hilari Klinton takođe je nerede opisala kao terorizam.

Eksperti za nacionalnu sigurnost su za The Washington Post rekli da se ovo delo može tretirati kao čin domaćeg terorizma, prema FBI definiciji, ali FBI je odbio da komentiriše ide li istraga u tom pravcu.

Takođe, u javnosti se pominju i optužbe za veleizdaju, te za zločin zavere za pobunu protiv vlasti.

Profesorka krivičnog prava Lori Levinson objasnila je za novine San Francisco Chronicle da bi vođe jučerašnjih nereda mogle da odgovaraju za domaći terorizam, pa čak i zaveru za rušenje vlade, ali da je pitanje da li bi sud Trampa tretirao kao vođu takve zavere zbog podstrekivanja. U teoriji je to moguće, ali Levinson smatra da je jako malo verovatno da bi Bajdenova administracija podigla takvu optužnicu protiv Trampa.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare