Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Moskva je u petak počela da provodi referendume na teritoriji koju je okupirala u Ukrajini tražeći od stanovnika da se pridruže Rusiji, što je nastojanje koje se na Zapadu naširoko vidi kao prevara, za koju se očekuje da će kulminirati aneksijom područja većeg od Portugala.

Glasački listići koji su deljeni imali su jedno pitanje: Želite li da se odvojite od Ukrajine i stvorite nezavisnu državu koja će ući u Rusku Federaciju?

„Moći ćemo da napravimo naš istorijski izbor“, rekao je u izjavi Kirill Stremousov, lider ruske okupacijske uprave u južnom regionu Herson.

Rekao je da je tekst na glasačkim listićima i na ukrajinskom i na ruskom, „u skladu s međunarodnim pravom“, ali čak i pre prvog glasanja, planovi za referendum naišli su na međunarodnu osudu.

Predsednik SAD-a Džo Bajden, govoreći pred Generalnom skupštinom UN-a, rekao je da će „ako nacije mogu slediti svoje imperijalne ambicije bez posledica“, onda će globalni bezbednosni poredak uspostavljen kako bi se sprečilo ponavljanje strahota Drugog svetskog rata biti ugrožen.

Ruski opunomoćenici u četiri regije – Donjecku i Lugansku na istoku, te Hersonu i Zaporožju na jugu, ranije ove sedmice najavili su planove za održavanje referenduma tokom četiri dana počevši od petka. Rusija kontroliše gotovo potpuno dve od četiri regije, Lugansk i Herson, ali samo deo druge dve, Zaporožja i Donjecka.

Predsednik Volodimir Zelenski zahvalio je ukrajinskim saveznicima na njihovoj podršci i rekao da „farsa lažnih referenduma“ neće učiniti ništa da promeni borbu njegove zemlje da istera rusku vojsku iz Ukrajine.

Ukrajinski partizani, ponekad radeći sa snagama za specijalne operacije, digli su u zrak skladišta s glasačkim listićima i zgrade u kojima su ruski opunomoćenici održavali sastanke koji su se pripremali za glasanje.

Kako bi se stvorio dojam širokog učestvovanja, maloletnici uzrasta od 13 do 17 godina podstiču se na glasanje, upozorila je u četvrtak ukrajinska bezbednosna služba.

A ukrajinski zvaničnici rekli su da su radnici bili prisiljeni da glasaju pod pretnjom gubitka posla.

Gradonačelnik u egzilu okupiranog grada Enerhodara rekao je stanovnicima da se drže podalje od biračkih mesta.

„Ostanite kod kuće ako je moguće i ne otvarajte vrata strancima“, poručio je u poruci objavljenoj na Telegramu.

BONUS VIDEO: Suze i očaj u regrutnim centrima u Rusiji

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar