Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN, EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je večeras da za njegovu zemlju ne postoji "plan B", osim punupravnog članstva u Evopskoj uniji."Nema plan B za Republiku Severnu Makedoniju. Sve drugo je bajpasiranje. Ne smemo ni da gajimo nadu za neko bajpas rešenje" rekao je Zaev u intervjuu makedonskoj televiziji Kanal 5.

Zaev je izrazio uverenje da su razlog za bugarski veto predsojeći izbori u toj zemlji (u martu naredne godine) i dodao da očekuje i da njegova vlada radi sve da se ubrzaju pregovori sa Sofijom i da Severna Makdonija što pre počne pregovore sa EU.

„Mislim da su glavni razlog izbori. Pusti izbori. Mi političari, i tu ne mislim samo na Bugarsku, već bilo gde, znamo da budemo neracionalni i da pred izbore donosimo čudne odluke“, rekao je premijer Severne Makedonije i lider SDSM.

Govoreći o odnosima sa Bugarskom, Zaev je istakao da su Makedonci prijateljski narod i da su sa Bugarskom postigli dogovor o prijateljastvu stremeći da, kako je rekao, postanu braća, ali da se problem pojavio kada su Bugari poželeli da postanu otac.

„Sa Bugarskom smo postigli dogovor o prijateljstvu, stremeći da postanemo braća. Ali Bugarska je odjednom rešila da nam postane otac. To ne funcioniše tako. Svaka zemlja ima svoju nacionanu posebnost“, istakao je premijer Severne Makedonije.

On je napomenu i da je u tom dogovoru o dobrosusedstvu i prijataljstvu sa Bugarskom iz 2017. utvrdjeno  da Makedonci i Bugari u jednom delu imaju zajedničku isttorijju, ali da su se tokom vremena gradila dva posebna naroda sa svojim standardnim književnim jezicima i identitetskim obeležjima.

„Nedozvoljvo je da se jednom narodu nameće istorija“, zaključio je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar