Foto: EPA-EFE/STRINGER

Hodočasnici, koji su ove godine ispunili zdravstvene i opšte uslove propisane za hadžu obaveznoj su kućnoj izolaciji od sedam dana, a prema zdravstvenom protokolu koji je za hadž odobrila vlada Kraljevina Saudijska Arabija u cilju borbe protiv pandemije koronavirusa.

Ministarstvo za hadž Saudijske Arabije objavilo je da će zdravstveni standardi biti glavna odrednica za odabir hodočasnika za hadž u 1441. hidžretskoj godini, zajedno s pregledom zdravstvenog protokola korona virusa pre putovanja u Meku i još jednom kućnom izolacijom nakon završetka obreda hadža, javila je saudijska državna novinska agencija SPA, prenela je Fena.

Saudijska Arabija je ranije ovog meseca objavila nova zdravstvena pravila u cilju sprečavanja širenja korona virusa tokom ovogodišnjeg hadža, uvodeći zabranu okupljanja i sastajanja među hodočasnicima, kao i zabranu dodirivanja Ka“be.

Saudi Arabija je u junu donela odluku da broj lokalnih hodočasnika ogranici na oko hiljadu ljudi, kako bi sprečila širenje korona virusa, nakon što je muslimanima izvan Kraljevine zabranila dolazak na hodočašće ove godine, i to po prvi put u modernoj historiji.

Kraljevina je donela odluku da se ovogodišnji hadž zbog pandemije korona virusa organizuje samo sa manjim brojem predstavnika različitih nacionalnosti koji žive u Saudijskoj Arabiji.

Ministarstvo za hadž Saudijske Arabije navelo je u svom saopćenju da će se prioritet dati stranim hodočasnicima kojima će biti dodeljeno 70 posto raspoloživih mesta.

Uslovi koje mora ispunjavati svaka osoba odabrana da obavi hadž ove godine su: negativan rezultat testa na koronavirus, da nije ranije obavila obred hadža, da je strosti između 20 i 50 godina i da ne nema hroničnih bolesti.

Komentari

Svi komentari (0)