Tim SZO: Poreklo korone moramo da tražimo u pećinama

Svet 04. feb. 202116:56 > 16:59
Podeli:
Foto:EPA-EFE/WALTER BIERI

Član tima Svetske zdravstvene organizacije koji u kineskom gradu Vuhanu ispituje poreklo koronavirusa, smatra da je genetski materijal virusa potrebno potražiti u pećinama sa šišmišima.

Pročitajte još:

Peter Daszak, zoolog i stručnjak za životinjske bolesti, rekao je da je tim u Vuhanu dobio nove informacije o tome kako je virus, koji je prvi put identifikovan u ovom gradu krajem 2019. godine, prerastao u pandemiju. On nije objasnio svoju izjavu ali je naglasio da nema dokaza da je virus potekao iz laboratorije.

Poreklo koronavirusa postalo je političko pitanje, naročito posle optužbi SAD da Kina nije dovoljno transparentno reagovala na izbijanje epidemije. Peking od tada forsira priču da virus nije krenuo iz Kine.

Daszak je učestvovao i u ispitivanju porekla SARS-a i pronašao je njegove korene u slepim miševima koji žive u pećini u provinciji Junan. „Slično istraživanje je potrebno i ovde ako želimo da pronađemo pravo poreklo“ virusa, rekao je on. „Pronalaženje odgovarajućeg šišmiša je važno jer pronalaskom izvora ovih smrtonosnih virusa možete da smanjite kontakt sa tim životinjama“, objasnio je Daszak Rojtersu.

Trenutno se ne zna da li kineske vlasti uzimaju uzorke iz pećina sa šišmišima ali su virusi slični kovidu prethodno otkriveni u Junanu.

Daszak je rekao da je tim SZO dobio nove informaije o tome kako je virus prerastao u pandemiju ali nije objasnio koje. „Kockice se polako slažu i neki scenariji deluju više verovatno od drugih“, rekao je on.

Iz sveta i regiona čitajte:

Jedan od scenarija koji tim SZO ispituje je da je virus cirkulisao mnogo pre nego što je otkriven u Vuhanu. „To je nešto što naša grupa pomno proučava“, rekao je on.

„Ono što mi radimo ovde je da pratimo trag od prvih slučajeva do životinjskog rezervoara a to je prilično zavojit put i moguće je da je sve krenulo pre više meseci ili čak i godina“, rekao je Daszak.

Tim SZO posetio je bolnice, istraživačke centre i pijacu u Vuhau gde je virus prvi put detektovan, ali su njihovi kontakti i kretanja ograničeni.

Daszak je rekao da im kineske vlasti išak dozvoljavaju susrete sa ključnim figurama ili posete važnim lokacijama. „Naravno, nemoguće je da saznamo šta nam ne govore, ali ono što ja vidim u Kini, što ova grupa vidi u Kini je da kada zatražimo nešto, to nam je i dozvoljeno“, rekao je on.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar