Foto: REUTERS/Aly Song

Šef tima Svetske zdravstvene organizacije koji istražuje poreklo koronavirusa, rekao je danas da su slepi miševi i dalje verovatni izvor zaraze i da je prenos virusa putem smrznute hrane mogućnost koja zahteva dalju istragu, ali je odbacio mogućnost nastanka virusa u laboratoriji.

Pročitajte još:

Peter Ben Embarek, koji je predvodio tim nezavisnih stručnjaka u jednomesečnoj poseti kineskom gradu Vuhan, gde se epidemija koronavirusa prvi put pojavila na pijaci sa morskim plodovima krajem 2019. godine, rekao je da je tim otkrio nove informacije, ali da nije dramatično promenjen zaključak o izbijanju zaraze.

„Put od bilo koje životinjske vrste do pijace Huanan trajao je dugo i bio je zamršen, a uključivao je kretanje preko granica“, rekao je Embarek na skoro trosatnoj konferenciji za medije.

Embarek je istakao da rad na identifikovanju porekla koronavirusa ukazuje na prirodni rezervoar slepih miševa, ali je malo verovatno da su oni bili u Vuhanu.

Foto: REUTERS/Aly Song

Istražitelji su takođe tražili kineske uzorke krvi koji bi mogli ukazati na to da je virus cirkulisao ranije nego što se mislilo, rekao je on.

„U pokušaju da razumemo šta se dogodilo od decembra 2019. započeli smo vrlo detaljnu i temeljnu potragu za drugim slučajevima koji su možda propušteni, a dešavali su se i pre 2019. godine“, rekao je on.

„I zaključak je bio da nismo pronašli dokaze o velikim epidemijama koje bi mogle biti povezane sa slučajevima COVID-19 pre decembra 2019. u Vuhanu ili negde drugde.“

Foto: REUTERS/Aly Song

Mogućnost da je virus procurio iz laboratorije – koja je bila predmet teorija zavere – bila je krajnje neverovatna i nije zahtevala dalja proučavanja, rekao je Embarek.

Liang Vanian, šef kineskog ekspertskog odbora za izbijanje epidemije, rekao je da postoje dokazi o infekcijama koronavirusom koji su mogli da prethode prvom otkrivenom slučaju za „nekoliko nedelja“.

„To sugeriše da ne možemo isključiti mogućnost da je kružilo i drugim regionima, a nije prijavljeno“, rekao je on na brifingu.

BONUS VIDEO

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar