korona kina
Foto: EPA-EFE/SHI ZHI CHINA OUT

CNN je objavio tekst sa bombastičnim zaključcima o tome kako je koronakriza zataškavana u Kini od samog starta pandemije.

Dokumenti koji su procurili iz kineske provincije Hubej pokazuju da je Kina prikazivala manje brojke zaraženih koronavirusom, da su joj trebale nedelje da dijagnostikuju nove slučajeve i da nisu javnost obavestili o vrhuncu sezone gripa u Hubeju u decembru prošle godine, što se poklapa s vremenom za koje se sumnja da su se zapravo u Kini pojavili prvi slučajevi koronavirusa, piše CNN.

U izveštaju s oznakom „interni dokument, poverljivo“, lokalne zdravstvene vlasti u provinciji Hubej, u kojoj je virus prvi put otkriven, navode ukupno 5.918 novootkrivenih slučajeva 10. februara, više nego dvostruko od službenog javnog broja potvrđenih slučajeva, prenosi Index.hr.

Ta veća brojka u to vreme nije bila javno objavljena, a čini se da je Kina prikazivala podatke tako da umanji ozbiljnost epidemije.

Ranije nepoznata brojka nalazi se u nizu otkrića na 117 stranica procurelih dokumenata iz provincijskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti Hubej, u čijem je posedu i čiju je autentičnost proverio CNN.

Kina je odlučno odbacila optužbe Sjedinjenih Država i drugih zapadnih vlada da je namerno prikrivala informacije u vezi s virusom, tvrdeći da je bila iskrena prema svetu od izbijanja epidemije. Međutim, iako dokumenti ne daju dokaze o namernom pokušaju prikrivanja nalaza, otkrivaju brojne nedoslednosti u onome za šta su vlasti imale saznanja i onoga što je otkriveno javnosti.

pročitajte još:

Na šta sve ukazuju dokumenti

Jedna od najupečatljivijih tačaka podataka odnosi se na sporost s kojom su dijagnostikovani lokalni pacijenti s kovidom 19. Iako su vlasti u Hubeju javnosti predstavile svoje postupanje s početnim izbijanjem bolesti kao efikasno i transparentno, dokumenti pokazuju da su se lokalni zdravstveni službenici oslanjali na neispravne mehanizme testiranja i izveštavanja o novim slučajevima.

Izveštaj u dokumentima s početka marta pokazuje da je prosečno vreme između pojave simptoma do potvrđene dijagnoze bilo 23,3 dana. CNN-u su stručnjaci rekli da je to značajno otežalo i praćenje bolesti, i borbu protiv nje.

Kina bez komentara

Kina je pak odlučno branila svoje postupanje s izbijanjem epidemije, ali nedavno, kada je CNN kontaktirao kinesko Ministarstvo spoljnih poslova i Nacionalni zdravstvenoi sekretarijat, kao i Hubejevo zdravstveni sekretarijat, koje nadzire provincijski CDC, radi komentara na otkrića iz dokumenata, nije dobio odgovor.

Zdravstveni stručnjaci utvrdili su da dokumenti jasno pokazuju šta je sve Kina znala o epidemiji koronavirusa u prvim mesecima.

„Jasno je da su pogrešili, i ne govorimo samo o greškama koje se događaju kada imate posla s novim virusom – već i birokratske i politički motivirane greške u načinu na koji su postupali s epidemijom“, rekao je Janzhong Huang, stariji saradnik za globalno zdravstvo pri Veću za spoljne odnose, koji je opširno pisao o javnom zdravstvu u Kini.

„To je imalo globalne posledice“, dodao je.

Danas, 1. decembra, navršava se godinu dana otkako je prvi poznati pacijent pokazao simptome bolesti u Vuhanu, glavnom gradu provincije Hubej, prema ključnoj studiji u medicinskom časopisu Lanset.

U isto vreme za koje se veruje da se korona pojavila u Kini u jeku je bila i epidemija gripa, što je bio dodatan ogroman pritisak na ionako opterećen zdravstveni sistem.

Inače, dokumente je CNN-u dao uzbunjivač koji je zatražio anonimnost. Rekao je da radi u kineskom zdravstvenom sistemu i da je motivisan da razotkrije istinu koja je bila cenzurisana i oda počast kolegama koje su takođe progovorile.

Dokumente je proverilo šest nezavisnih stručnjaka koji su u ime CNN-a ispitali istinitost njihovog sadržaja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (29)