Foto: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je novu meru kojom država namerava da podstakne natalitet sa 300.000 dinara za prvorođeno dete, umesto 100.000 dinara koliko je dodeljivano do sada. Kakve mere primenjuju zemlje u Evropi?

PROČITAJTE JOŠ:

Nemačka

Nemačka vlada izdvaja oko 200 milijardi evra godišnje za izgradnju vrtića i za druge podsticajne mere, navodi Dojče vele. Dečiji dodatak u toj zemlji iznosi 194 evra mesečno po detetu, s tim da se za treće dete dobija više novca. Nemačka svakoj ženi koja prestane da radi kako bi otišla na porodiljsko odsustvo uplaćuje do 1.800 evra mesečno za bebu i daje zakonsku garanciju za mesto u jaslicama.

Statistika pokazuje da se više beba rađa na zapadu Nemačke, nego na istoku, kao i da žene u manjim sredinama imaju u proseku više dece nego žene u gradovima.

Mađarska

Bračnim parovima u Mađarskoj koji žele da prošire porodicu država nudi niz olakšica.

Parovi koji su u braku imaju mogućnost da podignu beskamatni kredit koji iznosi oko 27.250 evra (10 miliona forinti), ali jedno od njih mora da bude u radnom odnosu ili da studira. Ako dobiju dete u roku od pet godina, rate za kredit se odlažu za tri godine. Ako u tom periodu dobiju drugo dete, dug im se smanjuje za 30 odsto, a ako dobiju i treće dete rate preostale rate se brišu.

Foto: Shutterstock

Parovi dobijaju pomoć i oko stambenog kredita, a iznos pomoći razlikuje se u odnosu na to koliko par ima dece. Država pomaže porodicima i oko kupovine automobila. Ako par ima troje i više dece, bespovratno će dobiti oko 6.800 evra za nabavku automobila.

Majke, koje su na svet donele bar četiri bebe, do kraja života neće morati da plaćaju porez na lični dohodak.

Estonija

Estonija, zemlja koja je u tokom poslednjih 15 godina uspela da podigne natalitet, za podsticaje i mere za povećavanje nataliteta koje primenjuje dobila je i pohvalu iz Ujedinjenih nacija.

Ova država je povećala finansijsku podršku porodicama sa troje i više dece, a 2004. godine uvela je veoma izdašan program porodiljskog odsustva. Od 2017. godine svakoj porodici se za prvo dete isplaćuje mesečno 60 evra, a ista suma važi i za drugo dete. Kada je treće dete u porodici u pitanju, ta suma raste pa iznosi 100 evra mesečno. Porodice koje imaju troje i više dece, mesečno dobijaju bonuse od 300 evra. Kada se saberu sve porodične naknade, estonska porodica koja ima troje dece mesečno može da dobije i do 520 evra.

Slovenija

Tokom porodiljskog odsustva Slovenke dobijaju punu platu ako su tokom prethodne tri godine bile zaposlene bar godinu dana. Majke u ovoj zemlji imaju pravo na 12 meseci porodiljskog odsustva.

Jedan od roditelja ima pravo da uzme 260 dana za negu deteta nakon porodiljskog odsustva. Visina dodatka za dete zavisi od plate roditelja. U Sloveniji roditelji mogu da dobiju – roditeljski dodatak koji iznosi oko 250 evra, jednokratnu pomoć po rođenju deteta od 280 evra, dečiji dodatak do detetovog punoletstva, a porodice sa troje dece dobijaju pomoć od 380 evra. Ako jedan roditelj mora da napusti posao dobija mesečnu nadoknada u iznosu od oko 740 evra ili manje. Ljubljana sufinansira boravak u državnim vrtićima do 90 odsto cene, a u privatnim oko 50 odsto.

Foto: Shutterstock

Rusija

Ruska vlada velikim porodicama daje jednokratnu uplatu od 6.200 dolara, koju one mogu da potroše na obrazovanje ili stanovanje. Od 2017. godine ženama koje rode prvo dete država daje 150 evra mesečno tokom 18 meseci, a od 2018. godine svako prvorođeno dete dobija od države jednokratno oko 3.000 evra.

BONUS VIDEO Razbijamo zablude o vakcinaciji – Jovana Šesterikov: Saznala sam da sam trudna 10 dana pošto sam se vakcinisala

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar