Tri mere za majke koje je najavio Vučić

Društvo 24. nov. 202110:40 > 11:16
Podeli:
Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Predsednik Vučić najavio je na današnjoj konferenciji 3 mere za povećanje nataliteta kod mladih u Srbiji.

Predsednik je izlaganje počeo konstatacijom da je demografska slika loša, i zatim prešao na konkretne mere.

Prva mera: 300.000 za prvo dete

„Imajući u vidu činjenicu da polako nestajemo kao nacija, moramo da razmišljamo kako da taj problem rešimo. Bez obzira na to što je usvojen budžet, mi ćemo od 1. januara za svako prvorođeno dete odmah uplaćivati 300 hiljada dinara, umesto dosadašnjih 100 hiljada”, rekao je Vučić, dodajući da će ta mera biti “ukombinovana sa drugim merama”.

Druga mera: 10-20.00 evra za stan

„Država će bespovratno pomagati mladim parovima, ali će pravo svojine ići na majku. To će biti 10 do 20 hiljada evra direktnog poklona i to će predstavljati direktnu motivaciju da se što pre izađe iz roditeljske kuće. To će mnogo značiti mladim parovima koji žele da zasnuju porodice. Kada dobijete 20 hiljada evra, to mnogo znači. I da bismo sprečili različite vrste zloupotreba, sva prava ćemo vezivati za majku, jer smatramo da su ovo veoma važni zadaci pred nama. Samo mera za prvorođeno dete, ovo povećanje sa 100 na 300 hiljada dinara je 50 miliona evra više za to“, rekao je on.

Treća mera: Odlaganje ispita studentima

„Pošto danas nam majke rađaju prvo dete u tridesetoj godini, pokušaćemo da motivišemo studente, dame i muškarce, da ne beže od rađanja dece“, rekao je on.

„Za studente donosimo meru da, ukoliko devojka zatrudni i rodi dete, da za nju ne važe ispitni rokovi, isto tako i za muškarca. Odredićemo za fakultete da moraju da ih završe do 26. godine, a za Medicinski fakultet do 28. godine“, rekao je Vučić, dodajući da je najvažnija mera o kojoj razgovaraju „stanovi i ogromna pomoć“.

BONUS VIDEO: Anketa: Da li biste čekali u redu za 700 dinara popusta?

Komentari

Vaš komentar