Foto:Filip Krainčanić/Nova.s

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, neformalni vođa liste "Za budućnost Nikšića", izgubio je sinoć izbore u tom gradu. Obrazac koji je konstantno prisutan sedam godina na izborima u Srbiji, nije se pokazao uspešnim u Crnoj Gori u meri koliko se to očekivalo - nisu bili dovoljni ni momci u džipovima koji zavode red na biračkim mestima, a ni medijska kampanja koja je ove izbore pretvorila u najveće pitanje u regionu.

Slavilo se sinoć na ulicama Nikšića, slavio se pad Demokratske partije socijalista i njenih koalicionih partnera. Međutim, razloga za veselje izvesno nije bilo na Andrićevom vencu u Beogradu, odakle su bili upregnuti svi resursi kako bi miljenici šefa srpske države došli do pobede.

Pobeda nije ostvarena, naprotiv. Zabeležen je i pad u odnosu na broj glasova koje je Demokratski front dobio na prethodnim parlamentarnim izborima. A tome je značajno kumovala činjenica da im je u timu za izbore falio nekadašnji nosilac liste, a danas premijer – Zdravko Krivokapić.

Nije mogao Vučić, kao ni njegovi politički predstavnici u Crnoj Gori, da pronađu zajednički jezik sa Krivokapićem, što je na kraju uzrokovalo stvaranjem liste „Mir je naša nacija“ koja je preuzela dobar deo glasova na koje računao Demokratski front.

Ovog puta nisu pomogli hvalospevi beogradskih medija i napadi na dojučerašnje kaolicione partnere, iako se sve činilo kako bi se satanizovali svi oni koji predstavljalju konkurenciju.

Potpirivanje sukoba sa ljudima sa kojima su do juče učestvovali u rušenju vlasti Mila Đukanovića, predstavnicima DF se vratilo kao bumerang i okrenulo deo ljudi protiv njih, što pokazuju i pad od 10 odsto podrške.

Iako se na ulicama može videti zadovoljstvo običnog sveta, željnog da vidi leđa DPS-u, rezultati izbora ukazuju da su vreme, novac i resursi države Srbije u ovom slučaju potrošeni bez odgovarajućeg i očekivanog rezultata.

Nikšić će dobiti novu vlast, ali pravila igre ovog puta neće diktirati samo Demokratski front, već i oni koje su svojevremeno izjednačavali sa DPS-om, a koji sad treba da zaborave na sve uvrede koje su slušali na svoj račun.