Foto:Filip Krainčanić/Nova.s

O rezultatima izbora u Nikšiću čitajte na blogu portala Nova.rs. Najveći broj glasova na ovim izborima osvojila je koalicija "Evropski tim za Nikšić" sa 18 mandata, ali je listi koju predvodi DPS neophodna koalicija sa DF-om ili Demokratama za formiranje vlasti. Demokratski front osvojio je 11 mandata, a Demokrate Alekse Bečića 10. "Crno na bijelo" Dritana Abazovića i "Narodni pokret" Dake Davidovića imaju po jedan mandat. Mandić je pozvao Demokrate na formiranje koalicije, a nije isključeno da će im se priključiti i Crno na bijelo.

  • Na izbore je izašlo nešto više od 80% birača, kao i na parlamentarne izbore 30. avgusta prošle godine.
  • Pravo glasa imalo 58.833 građana
  • Demokratska partija socijalista (DPS) koja je vodila listu “Evropski tim za Nikšić” vodi sa 40,4 odsto glasova.
  • Na drugom mestu je lista “Za budućnost Nikšića”, u kojoj glavnu ulogu ima Demokratski front (DF), prosrpski orjentisana stranka s osvojenih 26 odsto glasova.
  • Osvojenih mandata do 23 sata: DPS – 18, DF – 11, Demokrate („Mir je naša nacija“) – 10, „Crno na bijelo“ – 1, Daka Davidović – 1, SDP – ispod cenzusa

23.50Lider pokreta URA Dritan Abazović izjavio je da je sa DPS-om završeno i da će uslediti njegov pad i u ostalim gradovima Crne Gore.

„Cilj je ispunjen – DPS je pao s vlasti, SDP je nestao sa političke scene. Mislim da je sa DPS-om generalno završeno, da je ovo početak njegovog pada u ostalim lokalnim samoupravama“, istakao je Abazović.

Dritan Abazović
Foto: N1

23.30– Nosilac liste „Evropski tim za Nikšić“ Sanja Damjanović izjavila je da se nada da će „realizovati koaliciju“.

Ona je istakla da će joj biti žao ukoliko lista ne realizuje svoj program.

„Ostvarili smo ubedljivu pobedu osvojili smo preko 40 odsto, pokazali smo dominantnost, jer je evropski put jedini put razvoja i prosperiteta. Ovo nije dovoljno da sami formiramo vlast. U svakom normalnom društvu bi našli partnera i uspeli da sprovedemo naš superiorni program, nadam se da ćemo realizovati koaliciju“, rekla je Damjanović.

23:20- Na osnovu 100% obrađenih glasova, Evropski tim za Nikšić osvojio je 40,4 odsto glasova, samim tim ima 18 mandata. Prati ga lista Za budućnost Nikšića sa 26 odsto i 11 mandata. Na trećem mestu nalazi se lista „Mir je naša nacija“ sa 23,2 odsto i 10 mandata. Lista Crno na bijelo Dritana Abazovića i Narodni pokret Dake Davidovića imaju po jedan mandat, dok je SDP ostao bez mandata.

23:10 – Nosilac liste Mir je naša nacija Momo Koprivica čestitao je pobedu i „oslobođenje Nikšića“ i potvrdu rezultata od 30. avgusta.

Kazao da je ovo „pobeda na kvadrat“, pobeda svih građana Nikšića, građanskih, progresivnih snaga i da su oni doživeli najveći mogući rast glasova u odnosu na parlamentarne izbore za oko 4,5 hiljade.

Momo Koprivica Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

23:00 – Evropski tim za Nikšić je, na osnovu 90.9 odsto obrađenih glasova, osvojio 18 mandata, sa 40.5 odsto glasova.

Prema podacima Cemija, koalicija Za budućnost Nikšića osvojila je 26 odsto (11 mandata), Mir je naša nacija 23.1 (10), Crno na bijelo 4.4 (jedan mandat), Narodni pokret 3.3 (jedan mandat).

SDP je ispod cenzusa sa 2.7 odsto glasova.

22:55Miodrag Daka Davidović je ponovio da su izbori neregularni jer je Narodni pokret trpeo neviđeni pritisak od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i da su u takvim uslovima zadovoljni rezultatom.

Kazao je da će nastaviti da njegova firma radi, sada bez pritiska, da će njihov odbornik dobro zastupati i braniti interese Narod pokreta. Čestitao je pobjedniku izbora i poželio im sreću u daljem radu.

22:50Oro i kolo na ulicama Nikšića: Slave i posle i u vreme policijskog časa

Pristalice koalicije „Mir je naša nacija – Ne damo Nikšić“ okupile su se ispred izbornog štaba i bakljadom proslavljaju pobedu, čime krše epidemiološke mere, jer su zabranjena okupljanja i policijski čas je nastupio u 21 čas.

U iščekivanju pres konferencije okupljeni skandiraju “pobeda”, pevaju “Nikšićani delije”, i igraju crnogorsko oro i kola.

Foto:Screenshot/Vijesti.me

22:40Milačić: Nikšićani poručili Milu da je njegovo vreme prošlo

Lider Prave Crne Gore Marko Milačić saopštio je večeras „da su raspršene sve propagandno plasirane nade da može biti govora o povratku DPS-a nakon 30. avgusta.“

22:30Evropski tim za Nikšić: Našeg aktivistu napali aktivisti DF

„Napadnut je od strane Krulanović Stefana, Bošković Ratka i Ćipranić Igora, aktivista Demokratskog fronta. Tom prilikom, Marojević je izudaran pištoljem po glavi i zadobio teške povrede“, navode iz ove koalicije.

22:20URA: Politika DPS-a prošlost u Nikšiću

Bojana Obradović iz štaba pokreta URA saopštila je večeras da je „poltika DPS-a u Nikšiću prošlost“ i da je lista „Crno na bijelo“ zadovoljna rezultatima.

Dritan Abazović Foto:BETAPHOTO/VLADA CRNE GORE/BOJANA CUPIC

22:10 – Na osnovu 83.4 obrađenih glasova, Evropski tim za Nikšić glasalo je 40 odsto birača (18 mandata), Za budućnost Nikšića 26.1 (11), Mir je naša nacija 23.6 (10), Crno na bijelo 4.4 (jedan mandat), Narodni pokret 3.3 (jedan mandat).

SDP je još uvek ispod cenzusa sa 2.7 odsto glasova.

22:05 – Zlatko Vujović iz Cemija rekao je na pres konferenciji da se ne očekuje dramatična promena rezultata, ali da je moguće da dođe do promene u raspodeli mandata.

Kazao je da je koalicija Za budućnost Nikšića najznačajnije podbacila, jer su izgubili značajan broj glasova koji su se odlili listi Mir je naša nacija i najverovatnije Narodnom pokretu.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.s

21:55 – Cemi je objavio podatke na osnovu 75.8 obrađenih glasova.

Evropski tim za Nikšić 39.8 (18 mandata), Za budućnost Nikšića 26.3 (11), Mir je naša nacija 23.5 (10), Crno na bijelo 4.3 (jedan mandat), Narodni pokret 3.3 (jedan mandat).

SDP je trenutno ispod cenzusa sa 2.8 odsto glasova.

21:50 – Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić kazao je da je DPS poražen u Nikšiću posle 20 godina vlasti u toj opštini.

Kazao je da vlast u Nikšiću mogu da formiraju sa „trećeplasiranom listom premijera Krivokapića i predsjednika Skupštine Alekse Bečića“

21:40 – Ispred štaba koalicije Za budućnost Nikšića ostalo je par desetina ljudi.

Ispred štaba je ranije bilo tenzija i kršenja epidemioloških mera.

U jednom trenutku je nakon verbalnog sukoba jedan od okupljenih policajcu probao da skine masku i odgurnuo ga.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.s

21:35Predsednik Skupštine i lider Demokrata Aleksa Bečić pozvao je građane da „večerašnju pobedu“ na lokalnim izborima u Nikšiću proslave isključivo mirno i dostojanstveno u svojim domaćinstvima.

„Građani u svojim kućama, a funkcioneri u partijskim prostorijama. Da pobedi mir i nikšićko dostojanstvo“, poručio je Bečić na Tviteru.

21:20 – Televizija Vijesti javila je da je u štab Evropskog tima za Nikšić došao Blažo Đukanović, sin predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Foto:Screenshot/TV Vijesti

21:15 – Cemi je objavio podatke na osnovu 53.3 odsto obrađenih glasova – Evropski tim za Nikšić podržalo je 39.3 glasača (17 mandata), Za budućnost Nikšića 26.7 (12), Mir je naša nacija 23.9 (10), Crno na bijelo 4.1 (jedan mandat), Narodni pokret 3.2 (jedan mandat).

SDP je glasalo 2.8 odsto birača i trenutno je ispod cenzusa.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.s

21:11 – Evropski tim za Nikšić je, po podacima Cemija na osnovu 49.7 obrađenih glasova, podržalo 39.4 odsto birača, Za budućnost Nikšića 26.6, Mir je naša nacija 23.9, Crno na bijelo 4, Narodni pokret 3.2 i SDP 2.9 odsto.

21:01Evropski tim za Nikšić, prema podacima Cemija na osnovu 35.2 odsto obrađenih glasova, podržalo je 39 odsto birača.

Za koaliciju Za budućnost Nikšića glasalo je 27.2, Mir je naša nacija 24.1, Crno na bijelo 3.6, Narodni pokret 3.4 i SDP 2.8 odsto birača.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.s

20:55 – Na osnovu 29.1 odsto obrađenih glasova, prema podacima Cemija, za Evropski tim za Nikšić glasalo je 39 odsto birača, Za budućnost Nikšića 27.4, Mir je naša nacija 24, Crno na bijelo 3.5, Narodni pokret 3.4 i SDP 2.7 odsto.

Pogledajte galeriju:

hapšenje hapšenje

20:50Pristalice koalicije Za budućnost Nikšića uveliko slave uz vatromet, pesme i bakljadu, nakon što je CeMI objavio prve podatke. Funkcioneri koalicije pozivaju pristalice da budu mirni.

Nakratko su automobilma blokirali ulicu, ali ih je policija pozvala da se raziđu.

 

20:40 – Na osnovu 15 odsto obrađenih glasova, CeMI je objavio da je Evropski tim za Nikšić podržalo 38.4 odsto birača, Za budućnost Nikšića 28.2, Mir je naša nacija 23.6 odsto, Narodni pokret 3.8, SDP, 3.2, a Crno na bijelo 2.8 odsto birača.

Pročitajte još:

20:35 –  CeMI je saopštio podatke na osnovu 7,9 odsto glasova – 37,1 odsto birača glasalo je za Evropski tim za Nikšić, a 32,56 odsto za koaliciju „Za budućnost Nikšića“.

Koaliciju „Mir je naša nacija“ podržalo je 22,7 odsto birača, Narodni pokret 3,3, Crno na bijelo 2,78 a SDP 1,6 odsto.

Istakli su da su u pitanju glasovi sa 36 biračkih mesta za koje je Zlatko Vujović iz Cemija kazao da su mala i da pojedina imaju jednocifren broj glasača.

 

20:15 – Analitičar Dragiša Janjušević je ocenio da će velika izlaznost na lokalnim izborima u Nikšiću „vjerovatno više odgovarati onim strukturama koje su pobijedile na izborima 30. avgusta“

20:05 – U štabu koalicije „Za budućnost Nikšića“ evidentno je nepoštovanje epidemioloških mera.

„Zadovoljni smo izbornim danom, sve je proteklo gotovo mirno. Pozivamo ljude da se slavi kućama. Atmosfera u štabu je veoma dobra“, rekao je nosilac liste Marko Kovačević za TV Vijesti.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.s

Kazao je da pokušavaju na poštovanje epidemioloških mera „ali da se toliko čekao ovaj dan kada je Nikšić u pitanju“.

Rekao je da će se javnosti obratiti oko 21 sat.

Kako su danas protekli izbori u Nikšiću čitajte na našem Blogu

BONUS VIDEO

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram