Zene Avganistan
Žene u Avganistanu Foto:EPA/S. SABAWOON

Vrhovni vođa Avganistana i lider talibana je u ove subote naredio ženama u toj zemlji da u javnosti nose burku koja im pokriva svaki deo tela.

Ova uredba označava jednu od najstrožijih kontrola nametnutih ženama otkako su ovi islamisti ponovo došli na vlast u Avganistanu.

„Trebalo bi da nose čadore (burka od glave do pete) jer je to tradicionalno i sa poštovanjem“, navodi se u dekretu koji je izdao Hibatulah Akhundzala, koji su talibanske vlasti objavile na svečanosti u Kabulu, prenosi Dojče vele.

Idealna za pokrivanje lica je sveobuhvatna plava burka, navodi se u saopštenju. Ova burka je postala globalni simbol prethodnog talibanskog režima od 1996. do 2001. godine. U uredbi se navodi da je ta mera uvedena „kako bi se izbegle provokacije prilikom susreta sa muškarima koji nisu mahremi, odnosno odrasli bliski muški rođaci.

PROČITAJTE JOŠ:

U saopštenju se navodi da su starije žene i devojčice izuzete od ove naredbe. U uredbi se dodaje da je bolje da žene ostanu kod kuće ako nemaju posla napolju.

„Ako žena nije pokrila lice van kuće, njen otac ili najbliži muški rođak, bi zavrio u zatvoru ili bi bio optušten sa državnih poslova“, navodi se u uredbi.

Dekret o burki je najnoviji potez talibana da ograniče prava žena. U martu su promenili pravilo kojim bi se devojčicama dozvolilo da pohađaju osnovne i srednje škole.

BONUS VIDEO: Talibani ruše tvrđavu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare