Foto:REUTERS/Stringer

"Osim ako ne žele neprijatno vruć letnji raspust, savetujemo našim cenjenim ruskim gostima da ne posećuju ukrajinski Krim. Zato što ih nikakva krema za sunčanje neće zaštititi od štetnih efekata pušenja u nedozvoljenim prostorijama", reči su uz koje je ukrajinsko ministarstvo odbrane najavilo snimak u kojem se podsmeva ruskim turistima koji beže sa Krima.

Snimak objavljen na zvaničnom Tviter profilu ministarstva počinje rečima: „Imali ste nekoliko opcija ovog leta“. Zatim sledi prepoznatljiva panorama Palm Džumeira plaže u Dubaju, potom snimak plaže iz vazduha u turskom odmaralištu u Anataliji i snimak plaža sa Kube, a zatim sledi natpis: „Izabrali ste Krim. Velika greška“.

Idilični prizori plaža verovatno nisu slučajno izabrani, već su suptilna poruka, obzirom da je reč o zemljama koje nisu uvele sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

„Vreme je da idete kući“

Mnogo direktnija poruka sledi već sa sledećim kadrovima u kojima se vidi eksplozija i ogroman oblak dima koji su ruski turisti snimili sa plaže – „Vreme je da idete kući“. 

Zatim, sledi izjava jedne od Ruskinja koja je sa porodicom bila u koloni automobila koji pokušavaju da napuste Krim nakon eksplozije. Na snimku, koji je prethodna dva dana postao viralan na društvenim mrežama, uplakana žena govori da ne želi da napusti Krim, jer joj je „kul tu“.

Snimak se završava rečima: „Krim je Ukrajina“.

Podsećamo, nakon eksplozije u vazdušnoj bazi Novofedorovika na Krimu ruski turisti počeli su da beže sa poluostrva koje je Rusija anketirala 2014. godine. Na Krimu do pomenute eksplozije nije bilo rata niti je zabeležen sličan slučaj od 24. februara 2022. godine kada su ruski tenkovi ušli na ukrajinsko tlo.

Nije jasno ko stoji iza napada, pa čak ni da li je zaista reč o napadu.

Pročitajte još:

Ruska strana tvrdi da se dogodila eksplozija u magacinu oružja, a sama Ukrajina negirala je da stoji iza napada rečima savetnika ukrajinskog predsednika Mihaila Podoljaka koji je upitao novinare: „Šta mi imamo s tim?“.

Međutim, u medijima se i dalje nagađa da li je reč o ciljanom napadu koji je ukrajinska vojska izvela američkim raketama HIMARS. Satelitski snimci koje je danas objavila kompanija Planet Lab podgrejali su tu sumnju.

Snimci otkrivaju da je u uništeno devet aviona, što bi, kako se navodi, moglo da ukaže na mogućnost ciljanog napada.

U napadu na Krimu poginula je najmanje jedna osoba, dok je 13 ranjeno. Materijalna šteta nije poznata.

Opširnije o današnjiim dešavanjima u Ukrajini pročitajte u našem blogu uživo. 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Svi komentari (1)