Olenivka Foto: PA-EFE/MAXAR TECHNOLOGIES, REUTERS/Alexander Ermochenko

Kada su ukrajinski stručnjaci otvorili ruske krstareće rakete tipa 9M727, otkrili su podatke koji su ponovo izazvali sumnju u ulogu Amerike u ukrajinsko-ruskom sukobu. Rojters je sproveo veliko istraživanje ruskog oružja koje je korišćeno za napad na Ukrajinu, a rezultati ukazuju na činjenicu da se u raketama nalaze čipovi američke proizvodnje.

Krstareća raketa 9M727 je jedno od razornog oružja koje je Rusija upotrebila u ratu sa Ukrajinom. Ruske trupe su ispalile više od 3.650 projektila i navođenih raketa u prvih pet meseci rata, uništavajući vojne ciljeve, kao i stambene zgrade, tržne centre i ubijajući stotine civila. Tri krstareće rakete su 14. jula pogodile grad Vinicu, ubivši 27 ljudi, uključujući četvorogodišnju devojčicu.

Istraživači Rojtersa su od ukrajinske vojske dobili veliku crnu metalnu kutiju, koja je bila puna oružja sa fronta. Unutra su pronađeni mikrokontroleri, programabilni čipovi i procesori signala sa otisnutim imenima američkih proizvođača, uključujući kompanije „Texas Instruments Inc“, „Altera“, „Advanced Micro Devices IncW (AMD), „Maxim Integrated Products Inc“ i kompanije „Cypress Semiconductor“.

Foto:REUTERS/Valentyn Ogirenko

„To je prilično jednostavno. Bez tih američkih čipova, ruske rakete i većina ruskog oružja ne bi funkcionisali“, rekao je za Rojters visoki ukrajinski zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman iz bezbednosnih razloga.

Dok su neki od sofisticiranijih zapadnih čipova u ruskom oružju godinama bili predmet posebnih uslova za izdavanje dozvola za izvoz, istraga je otkrila da mnoga naoružanja takođe sadrže uobičajene kompjuterske čipove i druge komponente koje se nalaze u potrošačkim proizvodima. Oni su lako dostupni i u mnogim slučajevima ne podležu ograničenjima izvoza.

Istraga u kompanijama

Nakon početka invazije, Sjedinjene Države i druge zemlje zabranile su izvoz visoke tehnologije u Rusiju kako bi pokušale da osakate njenu odbrambenu industriju, a tehnološke kompanije su objavile da su obustavile sav izvoz u Rusiju. Ipak, Rojtersov tim za istraživanje je otkrio da izvoz kompjuterskih delova zapadnih brendova u Rusiju nije prestao. Špediteri su uglavnom bili neovlašćeni dobavljači, ali su među njima bili i neki proizvođači.

Rojters je kompanijama AMD, Analog Devices, Infineon, Intel i Texas Instruments dostavio podatke iz ruske carinske evidencije o pošiljkama njihovih proizvoda u Rusiju koje su stigle nakon invazije.

Foto:REUTERS/Valentyn Ogirenko

Tri proizvođača – AMD, Analog Devices i Infineon – rekli su da su pokrenuli interne istrage nakon što je Rojters dostavio carinske podatke koji pokazuju hiljade nedavnih isporuka njihovih proizvoda u Rusiju od strane nezavisnih prodavaca. Infineon i Texas Instruments rekli su da su proizvodi koje su isporučili već bili u tranzitu u vreme invazije. Intel je rekao da je roba koju je isporučio bila isporuka interne kompanije pre nego što je početkom aprila prekinuo svoje poslovanje u Rusiji.

Na pitanje o upotrebi njihovih čipova u ruskim sistemima naoružanja, kompanije su odgovorile da se pridržavaju kontrole izvoza i trgovinskih sankcija.

Oslanjanje Rusije na zapadnu elektroniku za svoje sisteme naoružanja je dugogodišnja praksa. Moskva ima dugu istoriju nabavljanja švercovanih vojnih delova iz Sjedinjenih Država, uključujući skupe specijalizovane čipove za satelite koji mogu da izdrže radijaciju u svemiru.

Foto:REUTERS/Valentyn Ogirenko

„Čip iz mikrotalasne“

Kompjuterski sistem unutar crne metalne kutije krstareće rakete pokazuje da se Rusija ne oslanja samo na najsavremeniju tehnologiju za svoje precizno oružje. Na primer, pečati na dva čipa kompanijeTexas Instruments pokazali su da su proizvedeni pre više od 30 godina.

„Uglavnom, to su isti čipovi koje nalazite u svom automobilu ili mikrotalasnoj pećnici“, rekao je ukrajinski stručnjak za oružje sa pristupom pronađenoj ruskoj vojnoj opremi.

Posebni čipovi

Među zapadnom elektronikom koja se nalazi u ruskom oružju, ističe se jedan poseban tip integrisanog kola, prema zapadnim stručnjacima za mikroelektronik – programabilni čipovi, poznati kao polja programabilnih kapija ili FPGA.

Jedan FPGA – sjajni crni čip Altera Ciclone II – postavljen je između žiroskopa navigacionog sistema koji je pronađen u Ukrajini od ruske precizne artiljerijske rakete poznate kao 9M544.

Programabilni čipovi, koji su bili dostupni decenijama, daju proizvođačima elektronske opreme ogromnu fleksibilnost jer se brzo mogu reprogramirati za obavljanje bilo kog novog zadatka koji je neophodan.

Foto:REUTERS/Valentyn Ogirenko

Carinski podaci

Rojtersov pregled ruske carinske evidencije identifikovao je više od 15.000 pošiljki zapadnih elektronskih komponenti koje su stigle u Rusiju nakon njene invazije na Ukrajinu 24. februara do kraja maja.

Rojters je dobio rusku carinsku evidenciju od tri komercijalna provajdera, uključujući i jednog koji je imao podatke za 2022. godinu. Da bi potvrdila najnovije podatke, novinska agencija je unakrsno proverila uzorak ranijih zapisa tog provajdera – uključujući datum, kupca, prodavca, međunarodnu šifru proizvoda i druge informacije – sa druga dva izvora i otkrila da se poklapaju.

POGLEDAJTE JOŠ:

Delovi su uključivali mikroprocesore, programabilne čipove, uređaje za skladištenje i druge predmete, prema podacima ruske carine.

Sama Rusija nije krila da želi da nastavi tok uvoznih zapadnih tehnoloških proizvoda. U junu je predsednik Vladimir Putin potpisao zakon kojim se ruskim kompanijama dozvoljava da uvoze električnu robu i njihove komponente bez dozvole vlasnika patenata.

Ministarstvo trgovine SAD odbilo je da komentariše rezultate Rojtersovog istraživanja, a EU nije odgovorila na zahtev za komentar.

BONUS VIDEO Požar u skladištu kod Moskve

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (7)