Svetozar Marović Foto:EPA/BARTLOMIEJ ZBOROWSKI

Vlada Crne Gore danas obnavlja zahtev za izručenje Svetozara Marovića, kazao je potpredsednik Vlade Dritan Abazović na vanrednoj pres konferenciji.

Pročitajte još:

U toku je vanredna konferencija Vlade Crne Gore, pišu Vijesti.

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić kazao je da je Vlada uputila danas molbu za izručenje Svetozara Marovića.

Abazović je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da u cilju stvaranja boljih odnosa sa Srbijom Vlada smatra da je opravdan zahtjev za izručenje čoveka koji je personifikacija kriminala.

„Opravdano je i krajnje komprimitujuće da Marović, koji je priznao da je na čelu kriminalne grupe slobodno šeta drugom državom, a njegov sin obavlja aktivnosti u biznisu“, kazao je Abazović.

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić rekao je da je zahtev DHL-om poslat uoči konferencije za novinare.

Podsetio je da je prethodna vada već jednom slala molbu.

„Posle te molbe prethodne vlasti su slale i dve urgencije. Sada imamo da se drugi put uručuje molba. Nije u praksi međunarodnih odnosa da se molba ponavlja u razmaku od godinu, ali ni da susedna država ne odgovori službenim putem na zahtev. Pošto se to do sada nije desilo iz razloga koje mi ne možemo znati, mi ponavljamo ovu molbu“, kazao je Leposavić.

Iz sveta i regiona čitajte:

Leposavić je naveo da se u molbi za izručenje navodi da će Crna Gora garantovati lečenje Marovića, što je bio razlog da se on ne izručuje, a što se moglo čuti iz medija. Na pitanje da šta očekuju od Srbije, odgovorio je da Vlada izvršava svoje zakonske obaveze.

„Nećemo iskazivati neka posebna očekivanja tipa političkih poruka ili ugrožavanja državnih odnosa. Naše opredeljenje šta mislimo o ovome, iskazano je ovom molbom“, rekao je Leposavić.

On je, odgovarajući na pitanje da li je tačno da slučaj Marović zastareva naredne godine u septembru, rekao da će o ovom slučaju Vlada nastojati da informiše građane na dnevnom nivou. „Nije cilj slanja molbe za izručenje da se narušavaju odnosi između država i ne želi niko od članova Vlade koristi pravnu situaciju da bi menjao međunarodne odnose, pogotovo ne da bi ih pogoršavao… Kod slučajeva ekstradikcije je potrebno da radimo zajedno i jedna i druga država“, naveo je Leposavić.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar