Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Jedno od glavnih pitanja na koje ljudi već godinama pokušavaju dobiti odgovor je - ima li života u svemiru? Do sada naučnici nisu dobili konkretan odgovor, odnosno nisu pronašli konkretne dokaze da život zaista i postoji izvan Zemlje. No, to bi se moglo promeniti.

Pročitajte još:

Naime, čini se da se život „pojavio“ na Mesecu. Tačnije, čini se da su ljudi, nehotice, naselili Mesec. I to ne ni Amerikanci, ni Rusi, ni Kinezi već Izraelci.

U sklopu svoje misije Berešet, u aprilu 2019. Izraelci su poslali na Mesec letelicu sa vrednim teretom. Uz kopiju cele Vikipedije na engleskom jeziku, u disku sa 30 miliona stranica informacija o Zemlji nalazilo se i hiljade dehidriranih tardigrada, odnosno mikroskopskih životinjica koje mogu da preživeti ekstremne uslove kakvi vladaju u svemiru.

Letelica se srušila i nije ispunila misiju ali naučnici misle da su tardigrade preživele budući da su već dokazale da mogu da izgrže ekstremnu hladnoču i visoku radijaciju.

Da li to znači da će ove mikroskopske životinjice kolonizovati Mesec? Da i ne, piše Tek tajms. S jedne strane, nema nikakvih potvrda da su one zaista preživeče sletane na Mesec. Sa druge strane, ako jesu preživele – a naučnici veruju da jesu – teško da su počele nekontrolisano da naseljavaju Mesec.

Naime, tardigrade su poslate u dehidriranom stanju, što znači da su u hibernaciji i za „oživljavanje“ im treba ono što na Mesecu još uvek nije pronaženo – voda.

No, i pored toga, naučnici sada pomno posmatraju mesto gde se Berešet srušio ne bi li otkrili tragove života. Pa makar i onog koji je donet sa Zemlje. I planiraju novu misiju na Mesec.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram