Dritan Abazovic
Dritan Abazović EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Direktor Obavještajnog bezbednosnog direktorata u Ministarstvu odbrane Miljan Perović spreman je da podnese ostavku na tu funkciju, a ukoliko to ne bude učinio narednih dana nova Vlada će naći načina da ga zakonski smijeni.

Pročitajte još:

To bi u najkraćem bio rezime razgovora sa ministarkom odbrane Oliverom Injac i vicepremijerom Dritanom Abazovićem prije nedjelju dana, sa koga je Vlada izvijestila da će “uskoro doći do promjena na rukovodećim mjestima u Ministarstvu odbrane”, potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora.

Pored Agencije za nacionalnu bezbednost i Uprave policije, Obaveštajni direktorat MO važna je karika u sektoru bezbednosti. Počev od toga da je vezan za NATO, pa do činjenice da mu Zakon o odbrani daje odrešene ruke da pod firmom zaštite Vojske prisluškuje znatan dio građana.

Perović nije partijski funkcioner, ranije je pokrivao visoke pozicije u Upravi policije i Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, ali je na čelo Obavještajnog direktorata došao glasovima vladajuće koalicije i pre svega podrškom DPS-a.

Da je MO i politički zloupotrebljavano, potvrdio je slučaj aktivistkinje DPS-a Dušice Vulić tokom koga su u javnosti isplivali podaci o dostavljanju ličnih podataka građana DPS-u, a što Državno tužilaštvo tokom procesuiranja slučaja nije istražilo.

Zato je nastavak promena u vrhu bezbednosnog sektora neophodan i hitan, na čemu insistiraju i partije vladajućeg saveza, ali i deo civilnog sektora. Tako su čelnici Demokratskog fronta ponovo zapretili pitanjem poverenja Vladi ukoliko pomoćnici direktora Uprave policije (UP), posebno Zoran Lazović, i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ne budu hitno smenjeni.

Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

IZ DF-a nisu bili spremni da govore za “Vijesti”, dok je član skupštinskog Odbora za bezbednost Dragan Krapović (Demokrate) ukazao da su hitne smene neophodne.

“Iako donedavni čelnici UP i ANB-a, (Veselin) Veljović i (Dejan) Peruničić, nisu više na tim pozicijama, demontaža bezbednosnog sektora je uistinu tek počela. Nužne su, u što je moguće kraćem roku, i druge, brojne kadrovske promene, i u UP i u ANB, kako se to već popularno kaže – po dubini. Ovo tvrdim bez imalo rezerve jer je svima poznato da je doskorašnja, trodecenijska nepromenjena vlast DPS-a od ovih bezbednosnih institucija stvorila prvenstveno partijski bastion DPS-a za očuvanje njihove vlasti i vladanja bez kontrole i rizika od sankcija zbog nezakonitog rada”.

Sve ovo rađeno je, podseća Krapović, uprkos izričitom ustavnom i zakonskom određenju da su bezbjednosne službe depolitizovane i politički neutralne. Kada je reč o Obaveštajnom direktoratu MO, čini se, kako kaže, da je tamo situacija još gora i politički i nepotistički opterećenija.

“Kako drugačije karakterisati činjenicu da su u VBA zaposleni sinovi velikog broja visokopozicioniranih funkcionera DPS-a i bezbednosnog sektora”, navodi on, ne pominjući konkretna imena.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare