Svetozar Marović Foto: Ermal Meta / AFP / Profimedia

Javna izvršiteljka Snežana Pavličić zakazala je za 29. oktobar prodaju dela dedovine odbeglog i osuđenog Svetozara Marovića, nekadašnjeg visokog funkcionera DPS, kojom bi Opštini Budva mogla da naplati najmanje 142 hiljade evra i time namiri deo od preostalog duga od 868 hiljada evra. To je potvrđeno “Vijestima” u Sekretarijatu za zaštitu imovine, koji godinama unazad vodi pravnu bitku da se naplati šteta koja je napravljena Budvi.

Nekadašnji visoki funkcioner DPS-a Svetozar Marović bio je dužan da do 10. oktobra 2017. godine, na šta je obavezan presudom podgoričkog Višeg suda, nakon postizanja sporazuma o priznaju krivice pred Specijalim tužilaštvom, nadoknadi štetu od 1.096.481 evro.

Marović je priznao da je, kao vođa organizovane grupa u kojoj su bili i opštinski čelnici, za toliko oštetio rodni grad u nekoliko korupcionaških afera.

Za protekle tri godine Opština Budva uspela je da naplati svega 225 hiljada evra i to takođe preko javnog izvršitelja, tako što je preuzela zemlju u Mrčevom polju, vlasništvo Svetozarovog sina Miloša Marovića. Na opštinski račun je leglo i nekih 8.000 evra na ime blokade penzije nekadašnjeg predsednika državne zajednice Crne Gore i Srbije.

Na adresu opštinskog sekretarijata kojim rukovodi Nikola Plamenac dostavljen je zaključak o prodaji Marovićeve imovine na Jazu i rodnom selu Krimovici, te da je zakazano prvo ročište. Opštinu u ovom predmetu zastupa advokat Miloš Komnenić.

“Određuje se prvo ročište za prodaju usmenim nadmetanjem nepokretnosti izvršnog dužnika. Vrednost nepokretnosti utvrđena je pravosnažnim rešenjem od 20. marta 2019. na osnovu nalaza i mišljenja veštaka na ukupan iznos od 142.632 evra. Na prvom ročištu nepokretnosti se ne mogu prodati ispod utvrđene cene, s tim da se stranke mogu sporazumeti izjavom datoj na zapisnik kod ovog javnog izvršitelja da se nepokretnosti mogu prodati putem javnog nadmetanja po ceni nižoj od utvrđene“, navodi se u zaključku o prodaji u koji su “Vijesti“ imale uvid.

Svetozar Marović Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Na prodaji će se za 73.819,20 evra naći 1.013 kvadata zemlje na Jazu, na koju je Marović upisan kao sukorisnik dela. Na prodaji je i druga parcela od 589 kvadrata za 40.994 evra, a Marović je vlasnik polovine.

Na dobošu su i tri parcele, šuma u Krimovici, od 1.274, 615 i 2190 kvadrata za 15.852, 27 evra, na koje Marović ima četvrtinu vlasništva.

Za 11.966 evra prodaje se i imovina u Krimovici, lokalitet Dubraljevina, gde je Marović upisan kao vlasnik osmine – livade od 1.311 kvadrata, vikendice od 51 kvadrata, pašnjaka od 249, 182 i 250 kvadrata, šume od 3.115 kvadrata, tri vikendice od 68, 89 i 107 kvadrata i šume od 250 kvadrata.

Svetozar Marović je uhapšen u decembru 2015. da bi u maju naredne godine bio pušten iz zatvora u Spužu, nakon što je priznao krivicu i zaključio sporazum, koji je verifikovao Viši sud.

Nakon toga on odlazi u Beograd, od kada mu se “gubi svaki trag“, jer srpske državne institucije navodno ne mogu da pronađu Marovića, za kojim je Crna Gora raspisala poternicu.

Miloš Marović Foto: Printscreen/YouTube/Vijesti Online

Opština Budva u februru 2019. preuzela je hektar zemlje u zaleđu plaže Jaz, vlasništvo Miloša Marovića, za 225.000 eura.

Tom je zemljom garantovao da će njegov otac platiti sudsku kaznu. Parcele su se našle na prodaji, ali na prvom ročištu nije bilo zainteresovanih, pa se Opština odlučila da preuzme imovinu na drugom ročištu, jer na trećem ročištu, praktično bi sa hektarom zemlje bila namirena celokupna novčana kazna izrečena Svetozaru Maroviću od 1,1 milion evra.

Sin Svetozara Marovića, Miloš, od 17. septembra je slobodan čovek, jer mu dan ranije apsolutno zastarela zatvorska kazna, koju je izrekao podgorički Viši sud. Ostao je “dužan“ da odleži 11 meseci robije, na šta ga je obavezivala sudska presuda. Miloš je priznao da je bio deo kriminalne grupe koja je učestvovala u malverzacijama oko prodaje 27 hiljada kvadrata opštinske zemlje u industrijskoj zoni Jaza, čime su oštetili opštinsku kasu za 1,4 miliona evra.

Osuđen je na godinu zatvora i plaćanje novčane kazne od 385 hiljada evra, koju je izmirio.

Miloš je u međuvremenu dobio srpsko državljanstvo i podneo zahtev da robiju od 11 meseci služi u toj državi.

Komentari

Svi komentari (0)