Foto: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS , Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia, EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY

Novi snimak ruskog predsednika Vladimira Putina kako često pomera svoje stopalo dok sedi na sastanku, dodatno je podstakao glasine da ruski lider nije dobrog zdravlja. Ovj snimak nije i jedni zbog kojih se danima unazad nagađa o zdravstvenom stanju prvog čoveka Rusije.

Na pomenutom snimku, koji je objavljen pre dva dana, vidi se kako Putin razgovara sa kolegom iz Tadžikistana Emomalijem Rahmonom. Tokom razgovora više puta je podigao i spuštao stopalo.

Brojni tabloidi su preneli kako je Putin „čudno uvrtao stopalo, kao da se bori sa naglim pokretima noge“. Ističe se da je lider Tadžikistana „zabrinuto“ posmatrao Putina.

Poslednjih nedelja bilo je mnogo spekulacija o zdravstvenom stanju ruskog predsednika, a zdravstveni stručnjaci i političari su čak nagađali da bi Putin mogao da boluje od teške bolesti.

Parkinsonova bolest – poremećaj mozga koji utiče na motoričke sposobnosti – jedno je stanje koje komentatori često navode kao razlog Putinovih problema i „neobičnog ponašanja“. Sindrom nemirnih nogu, nekontrolisana želja da se pomeraju donji udovi i stopala, je simptom koji često pokazuju ljudi koji boluju od Parkinsonove bolesti.

Snimak sa parade u Moskvi

Na proslavi Dana pobede u Moskvi 9. maja, Putin je držao govor, a brojni svedoci događaja i posmatrači su istakli da je delovao kao da Putin otežano hoda, odnosno kao da hramlje. Tokom parade je sedeo pokriven ćebetom, a i tada je primećeno kako često pomera svoje stopalo.

Snimak sa sastanka sa Šojguom

Krajem aprila, Putin je snimljen kako razgovara sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom u Kremlju, ali je delovao naduto i depresivno. Mnogi su primetili da je delovao kao da je utonuo u fotelju u kojoj je sedeo, a primećno je i da se sve vreme pridržavao rukom za sto. Isto tako je često lupkao nogom o pod dok je trajao sastanak.

PROČITAJTE JOŠ:

Putinovo lice i vrat delovali su neuobičajeno otečeno, pa su podstakli tvrdnje da se ruski predsednik podvrgava lečenju steroidima, dok izveštaji sugerišu da je Putin stalno u pratnji lekara specijalizovanog za rak štitne žlezde.

Hirurg Jevgenij Selivanov je Centralne kliničke bolnice u Moskvi, leteo je crnomorsko letovalište Soči – jedna od Putinovih omiljenih destinacija – desetine puta poslednjih godina.

Snimak sa sastanka sa Lukašenkom

Još jedan snimak koji je podgrejao spekulacije o Putinovom „lošem zdravlju“ jeste onaj na kojem se vidi kako Putin dočekuje kolegu iz Belorusije, Aleksandra Lukašenka, dok ruka počinje snažno da mu se trese.

On je povlači uz svoje telo u pokušaju da smiri ruku. Međutim u tome ne uspeva, ali kreće ka Lukašenku i zamalo se spotakne. Kasnije se vidi kako Putin sedi na stolici i ne može da miruje pa se stalno vrpoljli i lupka nogama. O ruskom predsedniku su već i ranije kružile glasine da se bori sa Parkinsonovom bolešću, demencijom ili rakom.

Moskva je više puta odbacivala navode da je Putin ozbiljno bolestan. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je ranije demantovao glasine da je Putin operisan od raka štitne žlezde.

BONUS VIDEO: Putinov alibi Kosovo: Šta to znači za nas?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar