Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto: EPA/VLADIMIR STOJKOVIC

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izneo je neistine i teške i neargumentovane optužbe na račun tužilaštava u Republici Srpskoj, saopšteno je danas iz Republičkog javnog tužilaštva.

„Član Predsedništva BiH izneo je neistine i pokazao nepoznavanje osnovnih pojmova i procedura u postupanju ovlašćenih službenih lica i tužilaca u otkrivanju i gonjenju učinilaca krivičnih dela“, navedeno je u saopštenju povodom Dodikovih optužbi na račun Okružnog javnog tužilaštvu u Prijedoru i Republičkog javnog tužilaštva.

Dodik je ranije danas, govoreći o ubistvu načelnika Sektora Kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor Radenka Bašića, optužio Tužilaštvo u Prijedoru i Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske za opstrukciju u otkrivanju ubica.

„Član Predsedništva BiH u svojoj izjavi poziva se na informacije koje je navodno dobio iz MUP RS, pa se samim tim postavlja pitanje ko je takve informacije plasirao i s kojim ciljem, ali istovremno nameće i zaključak da je upravo plasiranje ovakvih informacija učinjeno s namerom da se istraga skrene u pogrešnom pravcu, prikriju propusti određenih policijskih službenika, učinjeni prilikom sprovođenja mera bezbednosti načelnika Radenka Bašića, a za učinjene propuste okrive tužilaštva“, istakli su iz Republičkog tužilaštva.

Pročitajte još:

Dodali su da po prvi put od osnivanja tužilaštava, Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru, Republičko javno tužilaštvo RS i Tužilaštvo BiH sinhronizovano rade na otkrivanju i dokazivanju organizovanog kriminala, navodeći da je upravo delovanje organizovanih kriminalnih grupa imalo je za posledicu ubistvo načelnika Bašića.

Iz Republičkog javnog tužilaštva naveli su i da ne postoji nijedan zahtev MUP RS u vezi sa ubistvom Bašića koji nije ozbiljno razmotren i da mu nije udovoljeno.

„MUP RS postupa po naredbama i radi pod nadzorom i u koordinaciji ova tri tužilaštva. Nijedna radnja pripadnika MUP RS nije preduzeta, niti je dogovoren pravac delovanja, a da o tome nisu upoznata sva tri tužilaštva, a sve u cilju otkrivanja i pronalaženja učinioca ovog krivičnog dela“, stoji u saopštenju.

Iz Repubičkog javnog tužilaštva su Dodikove navode ocenili kao „omalovažavanje rada tužilaštava, pa i targetiranje pojedinih tužilaca od pojedinih državnih struktura, s ciljem stavljanja pod kontrolu tužilaštava i određenih delova MUP RS koji nisu pod političkim uticajem“.

Tužilaštvo navodi da informacije na koje se poziva Dodik, a koje, kako su istakli, nisu tačne, očigledno dolaze iz struktura MUP RS koje ne učestvuju u istrazi i prikupljanju dokaza, već plasiraju takve informacije da bi prikrili vlastite propuste i nezakonite komunikacije i radnje sa pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa.

Iz Republičkog javnog tužulaštva su naglasili da će „ostati dosledni isključivo Ustavu i zakonima, nezavisni od politike i izvršne vlasti i da neće pasti pod uticaj bilo kojih kriminalnih ili političkih struktura koje žele da tužilastva stave u službu zaštite pojedinih političkih ili kriminalnih osoba“.

Potom se ponovo oglasio Dodik, koji je u Sijekovcu Kod Broda izjavio da u Republici Srpskoj može postojati samo „nulta tolerancija za kriminalce, ali i tužioce i pripadnike javnih službi koji su u sprezi sa kriminalom“.

Dodik je rekao da će u potrazi za počiniocima ubistva načelnika kriminalističke policije u Prijedoru Bašića „biti prevrnuto sve i u Prijedoru i celoj Srpskoj“, dodavši da „borba počinje večeras“.

Govoreći o radu tužioca u Prijedoru u slučaju istrage ubistva Bašića, Dodik je ocenio da je „taj tužilac u sprezi sa kriminalcima, te da treba da dokaže da nije“.

Načelnik Sektora kriminalističke policije prijedorske Policijske uprave Bašić ubijen je u ponedeljak, 21. marta, iz vatrenog oružja u naselju Pećani kada je krenuo na posao.

Bonus video: Dodik iz automobila pokazao srednji prst novinarima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar