astrazeneka
Foto:EPA-EFE/Liselotte Sabroe

U poslednjih nekoliko dana AstraZeneka vakcina protiv koronavirusa, našla se u centru pažnje javnosti, ali nažalost razlog su loše vesti. Naime, sve više zamalja je zabrinuto zbog vakcine koju je razvila britansko-švedska farmaceutska kompanija, zbog mogućih negativnih efekata. Pojedine države već su suspendovale upotrebu ove vakcine, a pričalo se i o njenom sporu sa EU, dok je njena isporuka stopirana u Australiju iz EU.

PROČITAJTE JOŠ:

Loša iskustva

Šest zemalja EU preventivno je suspendovalo upotrebu jedne serije vakcine AstraZeneka protiv koronavirusa nakon smrti vakcinisane osobe, prenosi Biznis Insajder.

U Nemačkoj mnoge doze vakcina koje je ova kompanija proizvela ostaju neiskorišćene zbog zabrinutosti u efikasnost protiv mutacije virusa. Zbog nedostatka studija o efektima na starije ljude, ova vakcina je u Nemačkoj odobrena za mlađe od 65 godina.

Južna Afrika zaustavila je predstavljanje ovih vakcina zbog ispitivanja koje je pokazalo da je manje efikasna protiv južnoafričkog soja koronavirusa. Od utorka su Austrija, Estonija, Litvanija, Luksemburg i Letonija obustavile upotrebu ove serije vakcine. Njima se danas pridružila i Danska.

Ona je suspendovala upotrebu AstraZenekine vakine protiv koronavirusa zbog potencijalnih negativnih efekata. Prema zdravstvenim vlastima, kod nekoliko pacijanta su se razvili krvni ugrušci nakon što su primili vakcinu, prenosi Dojče vele. Jedan od njih je povezan i sa smrću, navodi se. Zemlja je zaustavila upotrebu ove vakcine na 14 dana.

Smrtni slučaj u Austriji

Austrijske vlasti privremeno su iz opreza obustavile vakcinaciju serijom vakcina protiv kovida-19 firme AstraZeneka, dok traje istraga o smrti jedne osobe i razvoju plućne embolije kod druge posle vakcinacije.

Državna kancelarija za sigurnost zdravstvene zaštite (BASG) primila je dva izveštaja koja se povezuju s vakcinom iz iste AstraZenekine serije, a pacijenti su ga dobili u klinici u gradu Zvetlu u pokrajini Donjoj Austriji, navodi se u saopštenju.

Prema izveštaju, jedna 49-godišnjakinja je umrla od posledica teškog poremećaja koagulacije krvi, a kod 35-godišnjakinje se razvila plućna embolija, ali ona se oporavlja.

“Trenutno nema dokaza o uzročno-posledičnoj vezi pomenutih stanja s vakcinom i vakcinacijom“, navodi se u saopštenju BASG.

Smrtni slučajevi u Južnoj Koreji

Vlasti Južne Koreje saopštile su početkom marta da istražuju smrt dve osobe koje su imale hronična oboljenja, nakon medijskih izveštaja da su preminule u roku od nekoliko dana od kada su primile vakcinu protiv kovid-19 Astrazeneke.

Korisnik doma za stare, 63-godišnji pacijent koji je imao cerebralnovaskularno oboljenje, razvio je simptome, uključujući visoku temperaturu, nakon što je dobio vakcinu Astrazeneke, javio je Jonhap.

Prebačen je u utorak u veću bolnicu, ali je nakon toga preminuo pošto je imao simptome trovanja krvi i upale pluća. Druga osoba u 50-im godinama sa srčanim poremećajem i dijabetesom, preminula je nakon višestrukih srčanih udara, dan nakon što je primila vakcinu.

Oglasila se i EMA

U Evropi je jednoj osobi dijagnostikovan višestruki krvni ugrušak i umrla je 10 dana nakon vakcinacije, saopštila je u sredu Evropska agencija za lekove. Drugi je imao ugrušak u plućima i hospalizovan je.

EMA je zabeležila još dva slučaja tromboze kod ljudi koji su primili vakcine.

“Trenutno nema naznaka da je vakcinacija prouzrokovala ova stanja, koja nisu navedena kao negativni efekti kod ove vakcine”, dodala je EMA i istakla da je pokrenula istragu.

Šta znamo o vakcini AstraZeneka?

Ova vakcina je jedna od retkih vacina protiv koronavirusa koje su odobrene u EU.

Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila je u EU krajem januara upotrebu vakcine farmaceutske firme AstraZeneka i univerziteta Oksford protiv kovida-19, za sve osobe stare 18 godina i više, navodeći da je vakcina jednako prikladna i za starije osobe.

„EMA preporučuje izdavanje dozvole za uslovno stavljanje na tržište vakcine AstraZeneke protiv kovida-19 za osobe od 18 godina na dalje“, navodi se u saopštenju evropskog regulatornog tela sa sedištem u Amsterdamu, prenosi Frans pres.

BBC piše da jedna doza ove vakcine ima visoku zaštitu i da za više od 80 odsto smanjuje šansu da se neko razboli i zatraži bolničku pomoć.

Ona poreklo vuče istovremeno iz smrtonosne epidemije ebole i šmrcavog nosa šimpanze. Modifikovano je tako da više liči na koronavirus – iako ne može da izazove bolest. Jednom dozom, on uči imuni sistem tela kako da se bori protiv pravog virusa, ako treba. Vakcina može da se čuva u normalnom frižideru i laka je za distribuciju.

Odobrila ju je Velika Britanija, pa Evropska agencija za lekove tako je mogla da se koristi u zemljama EU.

AstraZenekine vakcine su odobrili i Vijetnam, Argentina, Bangladeš, Brazil, Dominikanska Republika, El Salvador, Indija, Malezija, Meksiko, Nepal, Pakistan, Filipini, Šri Lanka, Tajvan, Australija, Kanada, Južna Koreja…

Ugovor EU sa AstraZenekom i spor

EU je u sporu sa AstraZenekom oko isporuka vakcina, pošto je kompanija navela da zbog problema u jednom pogonu u Belgiji ne može da isporuči dogovorene doze u dato vreme.

Evropska unija objavila je krajem januara redigovani ugovor o vakcinama protiv KOVID-19 koji su 27. avgusta potpisali sa britansko-švedskom kompanijom AstraZeneka koja vakcinu razvija u saradnji sa Univerzitetom Oksford.

AstraZeneka i EU potpisali su ugovor o isporuci 400 miliona doza vakcina, no ova farmaceutska kompanija je neočekivano najavila smanjenje broja doza za isporuku, navodeći probleme sa proizvodnjom.

Britansko-švedska firma je neočekivano najavila da će smanjiti dostavu vakcina za Uniju, navodeći probleme sa proizvodnjom u belgijskoj fabrici. EU zvaničnici rekli su da to znači smanjenje od 60 odsto odnosno na 31 milion doza u periodu do kraja marta.

Kako navodi Rojters, EU zvaničnik koji je direktno uključen u pregovore sa kompanijom rekao je da je AstraZeneka kasnije ponudila povećanje isporuke na 39 miliona doza u prvom tromesečju, što EU smatra nedovoljnim.

Italija blokirala izvoz AstraZenekinih vakcina u Australiju

Sprečavanje isporuke 250.000 vakcina firme AstraZeneka iz EU za Australiju prvi je slučaj primene sistema kontrole izvoza vakcina koji je Unija uvela pre više od mesec dana. Izvoz u Australiju je zabranjen na zahtev Italije zbog nestašice vakcina u EU.

Suočena s nedostatkom vakcina, EU koja je vakcinaciju počela krajem decembra, uvela je sistem kontrole po kojem kompanije koje proizvode vakcine, moraju najpre da izvrše ugovorne obaveze prema EU pre no što im se odobri komercijalni izvoz van Unije.

EU je posebno nezadovoljna englesko-švedskom firmom AstraZeneka jer Uniji isporučuje mnogo manje doza vakcina nego što je obećala.

EU će tražiti od SAD dozvole za izvoz vakcina AstraZeneke

Evropska unija zatražiće od Sjedinjenih Država da dozvole izvoz vakcina AstraZeneke kako bi nadomestila vlastite nedostatke u snabdevanju, objavio je u subotu Fajnenšal Tajms (FT).

Osim isporuke velikog broja doza, EU želi da Vašington osigura slobodan protok glavnih sastojaka vakcina potrebnih za proizvodnju u Evropi, navedeno je u izveštaju FT-a.

“Verujemo da možemo da sarađujemo sa SAD-om kako bismo osigurali (…) da ugovorne obaveze proizvođača vakcina prema Evropi budu u potpunosti ispoštovane”, citirao je FT Evropsku komisiju.

Nemačka povećava upotrebu vakcine AstraZeneke

Nemačka planira da poveća upotrebu vakcine AstraZeneke pošto su vlasti odobrile da može da se daje i starijima od 65 godina.

Stotine hiljada doza te vakcine nedeljama “skupljaju prašinu“ zbog razmatranja ko može da je dobije i sumnjičavosti među onima koji su imali uslova da je dobiju.

Po Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti, Nemačka je dobila 2,1 milion doza vakcine AstraZeneka, a upotrebila je samo 721.000.

Nije ili jeste i za starije od 65 godina?

Britanska farmaceutska kompanija AstraZeneka odbacila je pisanja medija da vakcina koju je ta laboratorija proizvela protiv koronavirusa nije efikasna za ljude starije od 65 godina.

“Tvrdnje u člancima da je efikasnost vakcine AstraZeneka/Oksford samo osam odsto efikasna kod odraslih starijih od 65 godina potpuno su netačne”, rekao je portparol AstraZeneke agenciji Frans Pres.

Listovi Bild i Handelsblatt pisali su da nemačka vlada sumnja u efikasnost vakcine kompanije AstraZeneka, razvijene u saradnji sa Univerzitetom u Oksfordu, kod starijih od 65 godina.

AstraZeneka je saopštila da je u novembru objavila rezultate prema kojima je kod starijih osoba snažna imunološka reakcija na vakcinu, kao i da je 100 odsto onih kojih su primili vakcinu imalo specifična antitela nakon druge doze.

SZO je još u februaru preporučio AstraZeneku i za starije od od 65 godine i za nove sojeve koronavirusa.

„Vakcinu AstraZeneke mogu da koriste osobe iznad 65 godina“, saopštio je u odbor stručnjaka zavakcine Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

U željno iščekivanim preporukama, Strateška savetodavna grupa stručnjaka SZO za imunizaciju (SAGE) tu vakcinu preporučuje za upotrebu i u zemljama sa prisutnim sojevima virusa SARS-CoV-2.

Italija, Švedska, Nemačka, Francuska i Danska su nakon prvobitne uzdržanosti prema vakcini AstraZeneke kada je starija populacija u pitanju, odobrile upotrebu ove vakcine protiv koronavirusa i za starije od 65 godina.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare