Svečano je otvoren Pelješki most kojim će biti povezan jug Hrvatske s ostatkom države, a istorijski događaj obeležava se tokom celog dana programom koji se odvija s dve strane mosta – na odmorištima Brijesta i Komarna. Redovan saobraćaj Pelješkim mostom krenuće u ponoć, a Nevera i auto Nike Pulića mimoišli su se na sredini mosta, dok su za to vreme gosti posmatrali spektakularan vatromet.

„Mostovi su na prvom mestu dela konkretnih ljudi. Talenat i znanje projektanata i graditelja najzaslužniji su za ovaj most i na tome im hvala. Most je takođe rezultat želje da se spoje ljudski životi. Čestitam svima koji su doprineli svima da se ostvari ova naša plemenita težnja. Ovaj most će ostati spomenik želji naše generacije da dođemo na drugu obalu slobode. Ovaj most ne bi bio moguć da mali broj ljudi pre 30 godina nije obranio Dubrovnik i građane Hrvatske. Bili bismo nedostojni ako bismo ikada zatajili taj naš dug časti i srca „, rekao je hrvatski predsednik Zoran Milanović na otvaranju mosta.

Hrvatski predsednik je istakao i da je Pelješki most „podignut u interesu Hrvatske, ali nikome u inat, nikome na štetu, naročito ne na štetu BiH“.

Foto: AP Photo

„Tako bismo razmišljali i da BiH nije domovina i hrvatskog naroda. Ovaj je most na dobrobit svih ljudi, neovisno o naciji, veri, državljanstvu, uverenjima. Most rađen sa suprotnim motivima popustio bi kad-tad pod teretom vlastite besmislenosti. Verujem da su pred nama godine kad ćemo kao nacija ojačati samosvest. Nikako beg od realnosti i samokritike, to znači razvijanje svesti o tome da je naša zemlja potrebna nama i nikom drugom. Verujem da nam slede godine u kojima ćemo se bez kompleksa boriti za ono što nam je važno,“ kazao je Milanović.

Pelješki most je simbol evropskih vrednosti, solidarnosti i uzajamne potpore među članicama Evropske unije, istakla je potpredsednica Evropske komisije za demokratiju i demografiju Dubravka Šuica na otvaranju Pelješkog mosta.

„Pelješki most nije samo važan strateški projekat Hrvatske, on je i simbol evropskih vrednosti, solidarnosti i uzajamne potpore među članicama EU, istaknula je Šuica, dodavši da je ‘bit postojanja EU-a u premošćivanju i spajanju, u izgradnji stalnih veza gradeći ih na zajedničkim vrednostima’.“

„Pelješki most, ali i cijela putna infrastruktura najveći su projekat EU ikad finansiran u Hrvatskoj i jedan od najvećih projekata Evropske unije posljednjih godina u iznosu od 357 miliona evra,“ podsetila je potpredsednica EK.

Inače, most prelazi preko moreuza širine 2.140 metara, dug je 2.404 metra, s plovidbenim profilom ispod mosta 200 puta 55 metara, a glavni i odgovorni projektant je Marjan Pipenbaher.

***

BONUS VIDEO: Pelješki most iz drona

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar