Foto: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/bs

Bela kuća će od sledeće nedelje krenuti sa direktnom isporukom vakcina apotekama, kako bi povećala mogućnost da se vakciniše što više ljudi.

Isporuka vakcina takođe će se nastaviti i po saveznim državama, uz povećanje nedeljnih doza širom zemlje na 11,5 miliona.

Koordinator odgovora na kovid-19 američkog predsednika Džozefa Bajdena, Džefri Zajenc, rekao je da će isporuka početi 11. februara i da će biti omogućeno milion doza u 6.500 apoteka, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Kako bude rasla snabdevenost vakcinama, one bi mogle biti isporučene i u 40.000 apoteka, rekao je Zajenc.

„Time će biti obezbeđeno više mesta na kojima ljudi mogu da se vakcinišu“, rekao je Zajenc i dodao da su određene apoteke odabrane zbog poboljšanja pristupa vakcinama teško dostupnim područjima i socijalno ugroženim zajednicama.

Bajden je u januaru rekao da je proces isporuke vakcina bio „neuspešan“ i obećao da će ubrzati vakcinaciju Amerikanaca, sa naglaskom na obezbeđivanje jednakog pristupa za sve.

Administracija bivšeg predsednika Donalda Trampa najavila je prošlog novembra da se udružila sa još 19 farmaceutskih lanaca, kako bi započeli distribuciju vakcina protiv kovida-19 čim one budu dostupne.

Za sada su u SAD odobrene vakcine Moderne i Fajzer-Bionteka.

Sjedinjene Države su među najpogođenijim zemljama sa više od 26 miliona zaraženih i gotovo pola miliona preminulih.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar