Aleksandar Lukašenko Foto: Shamil Zhumatov/Pool Photo via AP

Na dan kada je Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj najavio dodatne ekonomske sankcije Belorusiji, zbog migrantske krize na granici sa Poljskom, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko istakao je da ne želi dodatne konflikte na granici. Iz ovog razloga, Belorusija više neće avionima dopremati migrante iz Sirije, Iraka, Jemena i Avganistana, obećala je državna aviokompanija, javlja agencija AFP.

POGLEDAJTE JOŠ:

Borelj je juče saopštio da je sve spremno za proširenje sankcija na avioprevoznike i turističke agencije koje su učestvovale u prebacivanju migranata iz Iraka, Sirije i drugih zemalja na granicu sa Poljskom, a njihovim čelnicima će biti zabranjeno da putuju u Evropsku uniju, uz zamrzavanje računa koje imaju u Evropi.

Borelj je kazao da su migranstska kriza i strah zbog gomilanja ruske vojske u blizini granice sa Ukrajinom jasno ukazali na neophodnost veće integracije Evropske unije u odbrani.

„Evropa je u opasnosti, a Evropljani to ne shvataju. U današnjem svetu više se ne teži miru. Na delu je sukob mesoždera u kojem biljojedi imaju malo šansi da prežive“, kazao je Borelj.

Međutim, izgleda da do ostvarenja ovih namera ipak neće doći. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko danas je izjavio da „ne želi konflikt na svojoj granici“, te će njegova zemlja prestati sa dovoženjem migranata iz ratnih područja.

Pakao koji je trajao nedelju dana

Prošlog ponedeljka, oko 3.000 migranata uputilo se iz Belorusije ka granici sa Poljskom. Tamošnji mediji preneli su da beloruska vojska kamionima dovozi migrante do granice i upućuje ih u susednu zemlju. Iz tih razloga, Poljska je oko 12.000 vojnika stacionirala na području u blizini granice, za slučaj da dođe do eskalacije. U toku noći, migranti su makazama i lopatama uspeli da sruše žičanu ogradu na graničnom području i tako uđu u Poljsku.

Oni su ubrzo uhapšeni, a poljske vlasti upozorile su Minsk da će reagovati ukoliko je to potrebno da bi se zaštitila granica.

#related-news_0

U periodu od nedelju dana, situacija je mnogo puta eskalirala. Poljski mediji javili su da beloruska policija migrante nasilno tera da pređu granicu, dok oni spavaju u šatorima na temperaturi ispod nule. Međutim, beloruska strana optužila je Poljsku za ugnjetavanje migranata. Žena koja je iz Iraka stigla u Belorusiju ispričala je kako je na graničnom području izgubila bebu, što je potvrdilo i belorusko ministarstvo zdravlja.

„Nažalost, uprkos svim preduzetim merama, specijalisti nisu uspeli da spasu bebu. Dijagnostikovana je intrauterina smrt fetusa. Sama žena je u stabilnom stanju i dobija svu neophodnu pomoć“, rekao je Aleksej Ščerbinski, šef glavnog odeljenja za organizaciju medicinske nege u Ministarstvu zdravlja Belorusije.

Prema njegovim navodima, oko 18 ljudi iz kampa obratilo se bolnicama i klinikama za medicinsku pomoć. Pacijenti su bili starosti između 10 i 70 godina, a na lice mesta „već je poslato oko 20 timova hitne pomoći“.

„Nesumnjivo, kršenje sanitarnih i epidemioloških uslova u kojima se nalaze izbeglice nose dodatne rizike od zaraznih i nezaraznih bolesti“, rekao je Ščerbinski.

Jedni prete sankcijama, drugi  obustavom gasa

I dok je Evropska unija oštro reagovala na stanje na granici dve zemlje, Lukašenko je nekoliko puta isticao da svoje odluke neće menjati. EU je najavila da priprema set ekonomskih sankcija Belorusiji, ali i aviokompanijama koje su učestvovale u dovođenju migranata. Kao odgovor na pretnje EU, Lukašenko je u jednom momentu rekao da će prekinuti tranzit gasa ka Evropi preko transnacionalnog gasovoda Jamal-Evropa.

„Mi snabdevamo Evropu grejanjem, a oni prete da će zatvoriti granicu. A šta ako mi zavrnemo ovde prirodni gas? Zato bih preporučio čelnicima Poljske, Litvanije i drugim praznoglavim pojedincima da razmisle pre nego što progovore“, rekao je Lukašenko na sednici vlade.

Ipak, kako bi izbegao dodatne sankcije koje će najviše pogoditi njegove građane, izgleda da je beloruski predsednik ipak rešio da popusti pred pritiskom EU, NATO, ali i Rusije, koja je ocenila da pretnja o obustavi gasa može da ugrozi odnose Minska i Moskve.

BONUS VIDEO Lukašenko gura migrante, Poljska diže 12.000 vojnika

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar