Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin Foto: Shamil Zhumatov/Pool Photo via AP

Odnos ruskog predsedika Vladimira Putina i beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka godinama je ličio na bromansu. Međutim, ovo prijateljstvo nepovratno bi mogle da pokvare dve krize: gasna i migrantska. Pukotine u idiličinom odnosu već su uočiljive, jer Putin ovoga puta nije zauzeo stranu beloruskog predsednika, a Lukašenko, na koga većina svetskih političara gleda kao na Putinovog poslušnog vezira, rešio da se ne povinuje volji svog političkog "patrona".

Pročitajte još:

Stvari su se zatalasale Putinovom izjavom o tome kako prvi put čuje za pretnju predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka da će obustaviti transposrt ruskog gasa u Evropu.

„Iskreno rečeno, prvi put čujem za to. Ali verovatno može to da uradi, iako u tome nema ničeg dobrog, i ja ću, naravno, razgovarati sa njim na tu temu“, rekao je Putin, a prenose RIA novosti.

Ukazao je da to ne bi doprinelo razvoju odnosa Rusije sa Belorusijom i time stavio tačku na tvrdnje da bi Rusiji odgovarala ovakva situacija, jer bi ona mogla da ubrza puštanje u rad Severnog toka 2, kojim bi se gas dopremao do Nemačke Baltičkim morem, nezavisno od teritorije Belorusije.

Dodao je i da bi se time direktno prekršili bileteralni sporazumi ove dve zemlje.

„Lukašenko kao predsednik tranzitne zemlje može, da naloži da se blokiraju naše isporuke Evropi, iako bi to bilo kršenje našeg ugovora o tranzitu i nadam se da do toga neće doći. To ne bi doprinelo razvoju naših odnosa sa Belorusijom“, rekao je i naglasio da se Rusija već susrela sa ovim problemom kada je Ukrajina 2008. zavrnula svoje protočne cevi.

Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin Foto: Mikhail Voskresensky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

„To se već dešavalo, ali sa Ukrajinom 2008. godine, koliko se sećam. Suočili smo se sa krizom kada zbog beskrajnih sporova oko cene gasa i cene tranzita nismo uspeli da postignemo dogovor sa našim ukrajinskim prijateljima oko glavnih parametara tih ugovora. Došlo je do toga da je Ukrajina blokirala naš gas koji je predviđen za potrošače u Evropi. Jednostavno su zavrnuli ventil, blokirali dotok ruskog gasa Evropi. I to se dešavalo“, podsetio je Putin.

Ne sviđa mu se ni situacija na granici

Još jedna naznaka zahladnelih odnosa je i Putinova izjava povodom migrantske krize na granici između Belorusije i Poljske. Krizu je izazvala Belorusija koja je „uvozila“ migrante iz Iraka i Sirije, sa namerom da ih prebaci preko granice sa Poljskom, u čemu ju je sprečila poljska vojska, te se na međuprostoru između ove dve zemlje sada nalazi na hiljade migranata.

Putin je rekao da je Rusija spremna da pomogne i demantovao da je Moskva na bilo koji način umešana u ovu krizu.

„Spremni smo da damo doprinos na svaki mogući način, ukoliko, naravno, nešto zavisi od nas“, rekao je Putin.

Dodao je i da je od početka migrantske krize na granici Belorusije i Poljske dva puta razgovarao sa beloruskim liderom Aleksandrom Lukašenkom, ali da je za krizu prvo saznao iz medija.

Foto: EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Ovo nije prvi put da se svađaju zbog gasa

Situacija je eskalirala i 2018. na samitu u Sankt Peterburgu, nakon što su Lukašenko i Putin u javnosti žustro prodiskutovali o ceni nafte koju Rusija isporučuje u Belorusiju.

Putin je tada zamolio novinare da napuste salu, a nakon razgovora, Lukašenko je istrčao iz sale i saopštio prvoj grupi novinara na koje je naišao da su sva pitanja rešena i da se izvinio Putinu.

Odnos Minska i Moskve zatim se dodatno zakomplikovao uoči predsedničkih izbora u Belorusiji prošle godine. Minsk je tada ocenio da Moskva pokušava da naruši belorusku stabilnost, a da „konce vuku ljudi iz Gazproma, a možda i sa nekih viših funkcija“.

Uzrok toga bio je to što se Viktor Babariko šef Belgrazprom banke, koja se gotovo u celosti nalazi u rukama Gasproma – ruske gasne komanije, kandidovao na predsedničkim izborima.

U tom trenutku dug Belorusije Rusiji, koji ona nije želela da oprosti, za isporučeni gas iznosio je 273 milona dolara.

Babariko je 18. juna priveden i optužen za utaju poreza, pranje novca i davanje mita u velikim svotama.

Aleksandar Lukasenko i Vladimir Putin
Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV

A onda su se strasti smirile, Putin i Lukašenko nastavili su da odlaze na zajedničke odmore, a Rusija nije prekinula sa punjenjenjem beloruske kase.

Ove godine je Moskva dva puta svom savezniku pozajmila po 423 miliona evra.

Ovaj čin mnogi su videli kao kupovanje pokornosti Lukašenka, ali čini se da je Putinov poltron lako zaboravio na to i da više ne zarezuje svog patrona.

BONUS VIDEO: Sastanak Vladimira Putina i Angele Merkel u Moskvi

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar