Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Migrantska kriza na belorusko-poljskoj granici eskalirala je danas, kada je desetine migranata uspelo da sruši žičanu ogradu na granici Belorusije i Poljske. Kako je kasnije saopšteno, svi koji su upali na teritoriju Poljske su uhapšeni. Kako su migranti koji već mesecima preko ove rute pokušavaju da se domognu Nemačke uopšte stigli u Belorusiju? Reč je o organizovanoj šemi iza koje, kao se sumnja, stoji predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

Migranti koji traže svoju šansu da uđu u EU preko Belorusije uglavnom su iz Iraka, ali ima i državljana Sirije, Konga i Kameruna. Polazne tačke za one koji kreću put Evrope su tri grada u iračkoj kurdskoj regiji: Irbil, Šiladze i Sulejmanija.

Putovanje do Minska iz ovih gradova može koštati između 12.000 i 15.000 evra, što uključuje vize, letove i krijumčarenje kopnom u Evropi. Prema navodima istraživača širom sveta, beloruska vlada ulaže velike napore da obezbedi migrantima vize, ali i organizuje letove do Minska.

POGLEDAJTE JOŠ:

Migrantima je za putovanje neophodna vizna nalepnica, koja može da se dobije samo u ambasadi Belorusije. Turstičke agencije u Belorusiji su, kako se navodi u izveštajima nezavisne TV stanice „Belsat“, dobijaju „prećutno“ odobrenje da nabave vize za strance iz Iraka i Sirije.

Nakon što dobiju vize, migranti letom avio kompanije „Belavia airlines“ odlaze u Dubai, neretko i Istanbul i Damask, odakle imaju obezbeđen direktan let za Minsk. U glavnom gradu Belorusije čeka ih smeštaj u hotelu „Sputnjik“, za koji se veruje da je plaćen od strane beloruskih vlasti, jer ne postoji veliki broj migranata koji to mogu sebi da priušte.

Njihova sledeća destinacija je Poljska, kao prolazna tačka ka Norveškoj, Holandiji, Danskoj, i prevashodno, Nemačkoj.

Migranti su svedočili da ih beloruska vojska kamionima odvozi do šume. Obećano im je da se sa druge strane nalazi slobodan ulaz u Poljsku. Za nekoliko srećnika koji zaista ostvare prelazak preko granice, naredna destinacija je Nemačka, gde planiraju da stvaraju nove domove.

Aleksandar Lukašenko Foto:Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Ipak, velika većina njih ostaje zaglavljena na graničnom području, gde ih beloruska vojska primorava da nekoliko puta dnevno prelaze ka Poljskoj gde ih čeka granična policija i odmah vraća nazad u okrilje Lukašenkove države.

„Lukašenko je organizovao trgovinu ljudima“

Francuske vlasti optužile su porodicu beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da stoji iza „mudro organizovane trgovine ljudima“ u Evropsku uniju, preko Turske i Dubaija.

„Tu trgovinu ljudima organizuje direktno porodica Lukašenko u saradnji sa trećim zemljama tako što organizuje komercijalne letove i ture“, izjavio je Kleman Bon, francuski državni sekretar za evropska pitanja.

Migrati granica Belorusija Poljska
Migranti na granici Belorusije i Poljske Foto:EPA-EFE/LEONID SCHEGLOV

Dramatični prizori na granici

Migrantska kriza na severu Evrope eksalirala je u ponedeljak ujutru kada je beloruska vojska kamionima dovezla oko 3.000 migranata pred poljsku granicu, odakle su ohrabreni da nastave dalje.

Na Lukašenkov potez Poljska je reagovala raspoređivanjem 12.000 vojnika u blizini granice, u slučaju da dođe do sukoba. Poljske vlasti, na čelu sa premijerom Mateušom Moravjeckim, najavile su da se radi o napadu Aleksandra Lukašenka na EU, a da će Poljska biti spremna da reaguje ukoliko za tim bude bilo potrebe.

Migranti su pokušali lopatama i makazama da sruše ogradu na granici i tako dođu do obećane zemlje. Granična policija to nije dozvolila, a prema navodima medija, u večernjim satima čuli su se pucnji sa poljske strane.

Mogući scenariji – od zida na granici do sankcija Minsku

Poljska, Litvanija i Letonija proglasile su vanredno stanje na granicama koje dele sa Belorusijom. Iza Varšave smatraju da je svaki scenario moguć, pa čak i dalja eskalacija. Za sad je izvesno da će se režim Aleksandra Lukašenka u narednom periodu suočiti sa dodatnim pritiskom Evrope i novim sankcijama, što je već najavila predsednica Evropske komsije Ursula fon der Lajen. Pored sankcija samoj zemlji, fon der Lajen želi da sankcioniše i avio kompanije koje dovoze migrante u Belorusiju. Nemačka, koja smatra da Poljska i okolne zemlje ne mogu same da se nose sa krizom, zdušno podržava podizanje zida na granici između Belorusije i Poljske.

Tokom noći temperature su pale ispod nule, zbog čega je četvoro migranata umrlo od posledica smrzavanja. Migranti su noć proveli u šatorima u šumi na beloruskoj strani granice uz logorsku vatru. Većina je oskudno obučena s obzirom na temperature, za koje se očekuju da padaju još niže u narednim danima.

Poljska Belorusija migranti
Migranti na granici Poljske i Belorusije Foto: EPA-EFE/LEONID SCHEGLOV

„Svaki dan ulazimo u Poljsku, a oni nas vraćaju nazad. Odvode nas noću i kažu da pređemo granicu. Obećavaju da na toj strani nema poljske policije i da možemo da idemo u tom pravcu, samo moramo da prođemo žicu“, rekao je jedan od migranata.

BONUS VIDEO Lukašenko gura migrante, Poljska diže 12.000 vojnika

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare