Migranti Poljska Belorusija
Migranti na granici Belorusije i Poljske Foto:EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

Dok situacija na granici Belorusije i Poljske eskalira iz dana u dan, zvaničnici dve zemlje vode rat zbog migrantske krize. Varšava je upozorila Minsk da će potpuno blokirati prelazak granice, a beloruska strana stoji iza tvrdnji da poljska policija maltretira migrante, što svesno dopušta Evropska unija.

Oko 3.000 migranata zaglavljeno je na graničnom području između dve zemlje. Jutros je nekolicina njih uspela da probije žičanu ogradu i tako uđe u Poljsku. Vlasti te zemlje saopštile su da su svi uhapšeni, jer su ilegalno ušli u zemlju.

Evropska unija za krizu krivi beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, koji je optužen za podsticanje migranata da uđu na teritoriju EU, ali i da je glavni organizator njihovog dolaska iz Iraka i Sirije.

POGLEDAJTE JOŠ:

Vlasti Belorusije su odbacile te optužbe, rekavši da nemaju resurse da suzbiju migracije zbog sankcija koje je uvela EU. Poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je da se radi o „terorizmu“ koji sprovodi Belorusija.

„Ono sa čime se ovde suočavamo, i to moramo jasno da kažemo, jeste manifestacija državnog terorizma“, rekao je Moravjecki na brifingu posle pregovora sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Varšava upozorila: Zatvorićemo granice

Poljska je poručila beloruskim vlastima da postoji mogućnost potpune obustave saobraćaja preko granice, rekao je portparol poljske vlade Pjotr Miler.

„Dalji scenariji uzimaju u obzir potpuno zatvaranje granice sa Belorusijom. Mi nastavljamo da šaljemo informacije beloruskim vlastima o tome šta se može dogoditi ako ne prestanu sa svojim akcijama“, rekao je Miler.

Ovu informaciju potvrdio je i premijer Moravjecki, koji smatra da Lukašenko mora da prekine sa pritiscima na EU.

„Pre svega, razmišljamo o zatvaranju graničnih prelaza na kojima se vrši napad, osim ako Lukašenko ne smanji pritisak. On mora da prekine ovaj hibridni rat i političku ucenu“, poručuje premijer Poljske.

Belorusija, poljska, granica, migranti
Foto: MON/Handout via REUTERS

Sa druge strane, Belorusija tvrdi da poseduje video zapise koji svedoče o maltretiranju migranata od strane poljske policije, što je, kako je navedeno, dokaz o postojanju prećutnog dogovora sa EU.

„Činjenica da poljske snage bezbednosti koriste oružje protiv izbeglica više puta je potvrđena video snimcima. Na takve postupke poljskih vlasti iz EU nije bilo reagovanja, što ukazuje na prećutni dogovor sa gotovo svim nezakonitim radnjama“, naveo je beloruski granični komitet.

Putin i Merkel: Zabrinuti smo zbog krize 

Ruski predsednik Vladimir Putin i odlazeća nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali su o migrantskoj krizi na granici EU i Belorusije, saopštio je Kremlj.

Vladimir Putin i Angela Merkel Foto: Sputnik / Profimedia

„Detaljno je razmotrena situacija sa izbeglicama na granicama Belorusije sa zemljama EU. Izražena je zabrinutost zbog humanitarnih posledica migracione krize… Vladimir Putin i Angela Merkel su se dogovorili da nastave razgovor o ovom pitanju“, navodi se u saopštenju Kremlja.

BONUS VIDEO Lukašenko gura migrante, Poljska diže 12.000 vojnika

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar