Foto: Dmitry Kaminsky / Alamy / Alamy / Profimedia, EPA-EFE/KONSTANTIN ZAVRAZHIN /OLEKSANDR RATUSHNIAK/ SPUTNIK / KREMLIN, Shutterstock

Kontraofanziva ukrajinske vojske nastavljena je na istoku zemlje, a na meti su se našli gradovi iz oblasti koje je Vladimir Putin nedavno anektirao. U fokusu kontraofanzive sada su Donjecka i Luganska oblast, a nedavno je oslobođen grad Liman, koji je predstavljao jednu od glavnih logističkih lokacije Rusije u Donjecku. Kako se

Pored grada Limana, ukrajinska vojska je oslobodila i dva manja naselja Arhanhelske i Miroljubivka u Hersonskoj oblasti, saopštio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

On je istakao da Ukrajina ne doživljava vojni uspeh samo u Limanu, već i u Hersonu. Pored toga, snage Kijeva pokušavaju da povrate deo teritorije u regionu Luganska. To znači da Rusija ne kontroliše celokupnu teritoriju nijedne od anektiranih oblasti.

Foto: Levine/Washington Post / Sipa Press / Profimedia

Kiril Stremousov, koji je zamenik šefa ruske vlasti u okupiranom Hersonu, rekao je da je „sve pod kontrolom“ u regionu, uprkos izveštajima da je Ukrajina napravila određeni napredak u toj oblasti.

„Sve je pod kontrolom na mikolajevskom pravcu, uprkos pokušajima da se probije odbrana. Nacisti su napredovali duž Dnjepra u pravcu Dudčana i tu su dobili poklone od ruskih vazdušno-kosmičkih snaga. Trenutno je situacija pod kontrolom“, naveo je on.

Uprkos ovim tvrdnjama, podaci sa fronta ukazuju da ukrajinske snage napreduju u Donjecku i Lugansku, što sugeriše da bi naredne mete mogli da budu gradovi od izuzetnog strateškog značaja – Severodonjeck i Lisičansk.

Severodonjeck

Rusija je nanela i težak udarac Ukrajini zauzevši bitan grad u Lugansku – Severodonjeck. Ovaj grad omogućio je Moskvi da učvrsti kontrolu nad ovim regionom. Ni ovi napadi nisu prošli bez ljudskih gubitaka, a ukrajinski mediji su tokom dana koji su prethodili osvajanju, izveštavali o tome kako je ovaj grad na ivici humanitarne katastrofe.

Severodonjeck Foto:Tanjug/AP Photo/Oleksandr Ratushniak/ Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

Situacija u gradu koji ru Rusi zauzeli u julu ove godine bila je „na ivici humanitarne katastrofe“, saopštio je guverner Luganska Sergej Gajdaj.

„Neki ljudi pokušavaju da se vrate po svoje stvari, ali sve češće nalaze prazan stan, čak i ako nije srušen. Po ulasku u grad, Rusi su prvo deportovali deo lokalnog stanovništva, oduzeli im ključeve stanova, a zatim počeli sve da pljačkaju. Kamionima se dovezu do solitera. Ako je nameštaj dobar, oni ga odnose. Ne radi se više samo o kućnim aparatima“, naveo je ukrajinski zvaničnik.

Gajdaj tvrdi i da je grad na ivici humanitarne katastrofe, i da nema vodosnabdevanja, gasa, ni struje.

Severodonjeck Foto:Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

„Od kraja februara, okupatori granatiraju infrastrukturne objekte, uništavajući ih gotovo u potpunosti. Neće moći ništa da poprave. Jer i u mirnodopskim uslovima za takav obim radova je potrebno šest meseci do godinu dana, ako su materijali i kvalifikovani radnici dostupni. Rusi nemaju ni jedno ni drugo“, naveo je guverner Luganska.

Dodao je da je u Severodonjecku veliki problem sa kanalizacijom i da postrojenja za prečišćavanje ne rade, kao ni crpne stanice.

„Kanalizacioni otpad se akumulira. Dodajte tome temperaturu vazduha. I smrad od leševa, onih koji su sahranjeni u dvorištima, a mnogi su ostali u stanovima i ulazima. U Severodonjecku je humanitarna katastrofa“, naveo je Gajdaj.

Zauzimanjem Severodnjecka, ruske snage su obezbedile kopneni koridor do susedne Donjecke oblasti, ali i bitno logističko čvorište, ali je Ukrajina još u julu obećala da će učiniti sve da povrati Severodonjeck.

Lisičansk Foto:REUTERS/Oleksandr Ratushniak/Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia

Lisičansk

Nakon što su ukrajinske trupe ušle u Lugansku oblast, prvi put od početka rata, ruska vojska se povukla iz sela Bilihorivka koje se nalazi u ovoj oblasti. Ovde nije kraj nevoljama armiji „Z“, obzirom da je guverner Luganske oblasti Sergij Gajdaj najavio skorašnju ofanzivu na susedni grad Lisičansk, koji je od velike važnosti za Kremlj.

Gajdaj je saopštio da ukrajinske trupe imaju potpunu kontrolu nad Bilohorivkom, koja se nalazila po okupacijom armije „Z“. Reč je o malom selu u oblasti, koje se nalazi nedaleko od Lisičanska. Ovo za Ukrajinu predstavlja još jednu malu pobedu, ali onu koja može da vodi ka većem cilju – Lisičansku, a potom i Severodonjecku.

POGLEDAJTE JOŠ:

Oslobađanjem prvog sela u Lugansku, Rusija je po prvi put izgubila makar jedan deo teritorije u Lugansku. Samim tim, otvoren je put ka potencijalnom napadu na ruske snage u Donbasu.

„Bilohorivka je predgrađe Lisičanska. Uskoro ćemo izbaciti tu đubrad odatle sa metlom. Korak po korak, centimetar po centimetar, oslobodićemo čitavu zemlju od okupatora“, istakao je guverner Gajdaj.

Slavlje u Lugansku

Na društvenim mrežama objavljeni su snimci iz upravo oslobođene Bilohorivke. Na njima se vidi kako ukrajinske trupe ulaze u selo i zastave koje se vijore.

Guverner Gajdaj je potvrdio da će po kratkoj proceduri biti uspostavljena i nova administracija, nakon čega će ukrajinska zastava biti podignuta na zgradi lokalne administracije.

BONUS VIDEO Putin zapretio Zapadu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare