Foto: Profimedia, EPA/EFE

Nakon tačno 200 dana rata, dugo-najavljivana ukrajinska kontraofanziva počela je da "melje" protivnika i primora ga na povlačenje ka ruskoj granici. Međutim, postoji jedan problem koji bi potencijalno mogao da ugrozi ovu akciju - skladišta oružja, u kojima je smeštena teška artiljerija koju je poslao Zapad Ukrajini ubrzano se prazne, a novih nema ni na vidiku.

Američke zalihe municije su iscrpele isporuke Ukrajini. Pentagon sada užurbano traži nove proizvođače granata za 155 milimetarske haubice za topove M777.

Potrebno je pronaći kompaniju koja ima kapacitet da proizvede do 12.000 visokoeksplozivnih granata – M795 koje su se do sada slale u Ukrajinu, što nije lak zadatak.

Ta brojka je izračunata na osnovu toga što je predsenik Ukrajine Vladimir Zelenski još u junu izjavio da se dnevno na frontu ispali oko 6.000 granata, a ako se u obzir uzme to da je u toku velika ukrajinska kontraofanziva, izvesno je da je taj broj sada daleko veći, piše Biznis Insajder.

Takođe, plan američke Vlade je i da osigura delove projektila, rotirajuće poklopce za trake, drvene palete, , eksploziv IMX-101 i dodatna punjenja TNT/PBXN-9.

Pročitajte još:

Da se zalihe prazne potvrđuje i podatak da je 2012. godine američka vojska objavila da planira da smanji finansiranje proizvodnje granata od 155 milimetara. A onda je nedavno Zakonom o odbrambenoj proizvodnji odobreno novih 600 miliona dolara kojim se sada planira proširenje američkih kapaciteta za proizvodnju granata i projektila.

Ono što ostaje nejasno jeste da li će ovaj ne tako mali iznos, biti odvajan i tokom narednih godina, kada rata u Ukrajini više ne bude.

M795- nepobedivo oružje

Inače, granate M795 jedne su od najmoćnijih i mogu se upotrebljavati protiv osoblja, kamiona, uređaja koji služe za ciljanje neprijateljskih pozicija, skladišta oružja, zapovednih, kontrolnih i komunikacijskih instalacija, kao i oklopnih vozila. Imaju domet od oko 22 kilometra.

Razlika u dometu pokazala se posebno važnom u Ukrajinskom ratu, jer onaj ko poseduje topove većeg dometa može da uništi neprijateljske topove ostaje na sigurnom, van dometa vatre protivnika.

Može li Bajdenova isporuka da reši problem?

Dok se ne pronađe adekvatni proizvođač granata, SAD nastavljaju da pomažu Ukrajinu. U 20. paketu pomoći Bajdenove administracije, trebalo bi da bude isporučeno sto oklopnih transportera hamovi za zaštitu ukrajinskih vojnika na linijama fronta.

U 20. paketu pomoći Bajdenove administracije, trebalo bi da bude isporučeno sto oklopnih transportera hamovi za zaštitu ukrajinskih vojnika na linijama fronta.

Foto:Alexander Garmayev / TASS / Profimedia

Dalje isporuke municije za artiljerijsko oružje HIMARS, svakako najmoćnije na frontu, nalaze se na vrhu spiska američkog ministra odbrane Lojda Ostina, koji je taj spisak predstavio na petom sastanku tzv. „Ukrajinske kontakt-grupe“ početkom septembra u američkoj vazdušnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj.

Inače, SAD su od početka ruske invazije 24. februara pružile 14,5 milijardi dolara pomoći ukrajinskim snagama.

BONUS VIDEO Rusi raketirali branu u rodnom gradu Zelenskog

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram