Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN

Vladimir Nikolajevič Sungorkin, glavni urednik prokremljanskog tabloida Komsomolskaja pravda, preminuo je u 68. godini. Prema navodima novina u kojima je radio, Sungorkinu je iznenada pozlilo tokom službenog puta, počeo je da se guši i ubrzo potom preminuo.

“To se dogodilo apsolutno iznenada. Ništa nije nagoveštavalo da će se to dogoditi. Bili smo u selu Roščino. Vozili smo se, već smo krenuli ka Habarovsku, planirali smo da uveče stignemo, a potom da idemo u Moskvu. Sve je bilo dobro. Vladimir Nikolajevič je rekao: ‘Hajde, momci, da nađemo negde lepo mesto, prezalogajimo. Stanite, ručajte’. Svi su dobrovoljno podržali ovu ideju”, rekao je Sungorkinov zamenik Leonid Zaharov, koji je bio deo ekspedicije.

Prema njegovim rečima, tri minuta kasnije, Sungorkin je počeo da se guši.

“Izveli smo ga na svež vazduh, ali već je bio bez svesti. U stvari, uradili smo neku vrstu… masaže srca, veštačkog disanja … ništa nije pomoglo. Doktorka koja je obavila prvi pregled je rekla da je sve to beskorisno, izgleda da je u pitanju moždani udar. Ali ovo je početni zaključak”, dodao je.

Prema rečima Zaharova, telo Sungorkina biće prebačeno helikopterom u Vladivostok, a potom u Moskvu.

Pročitajte još:

“Komsomolskaja Pravda” objavila je na Telegramu da je Sungorkin “iznenada umro“ tokom putovanja da „prikupi materijal za knjigu o velikom pioniru Dalekog istoka Vladimiru Arsenjevu“.

“Putin će poslati ličnu poruku”

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov oglasio se u sredu povodom smrti novinara.

“Ovo je veliki gubitak. Ovo su tužne vesti. Nažalost, Sungorkin je preminuo. Poznavali smo ga veoma dobro”, rekao je Peskov novinarima i dodao da će “Vladimir Putin poslati ličnu poruku Sungorkinovim prijateljima i porodic”i.

Omiljeni Putinov tabloid

“Komsomolskaja Pravda”, list u kojem je Sungorkin radio godinama, na glasu je kao “Putinov omiljeni list“. List je osnovan 1925. godine i bio je zvanični glas Centralnog komiteta Komsomola, odnosno komunističke omladinske lige.

Sungorkin, rođen 16. juna 1954. godine u Habarovsku, bio je glavni urednik i generalni direktor lista od 1997. godine. Prema agenciji Interfaks, Sungorkin je 2014. godine odlikovan Ordenom zasluga za otadžbinu IV stepena, a 2018. godine dobio je zvanje „Zaslužni novinar Ruske Federacije“.

Pročitajte još:

Sungorkin je bio jedna od ruskih javnih ličnosti koje je Evropska komisija sankcionisala, nakon što je Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu u februaru. Kako je tada navedeno, Sungorkin je „jedan od glavnih aktera u manipulaciji stranim informacijama i aktivnostima mešanja ili propagandiste koji često govori o Ukrajini, stvarajući dezinformacije i manipulišući činjenicama“.

„Vladimir Sungorkin širi i legitimiše agresivnu antiukrajinsku i antizapadnu propagandu Putinovog režima pod direktnim autoritetom Kremlja u jednom od najpopularnijih ruskih medija. Predsednik Vladimir Putin je takođe opisao list Komsomolskaja pravda kao svoje omiljene novine. Vladimir Sungorkin je stoga odgovoran za podršku akcijama i politikama koje podrivaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine”, navodi se.

BONUS VIDEO Rusi raketirali branu u rodnom gradu Zelenskog

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)