Foto: EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao s kineski liderom Sijem Đinpingom u Uzbekistanu.

Ovo je prvi susret dvojice bliskih lidera od Olimpijskih igara koje su se održavale u Kini u februaru, pre početka ruske invazije na Ukrajinu.

Putin i Si su razgovarali o Ukrajini i Tajvanu na sastanku, a Kremlj je saopštio da sastanak ima „poseban značaj“ obzirom na geopolitičku situaciju.

Putin je tokom sastanka sa Sijem na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Samarkandu u Uzbekistanu rekao da se Rusija protivi „provokacijama SAD“ u Tajvanskom moreuzu.

Dodao je da su pokušaji stvaranja „jednopolarnog sveta“ neprihvatljivi za većinu zemalja.

„Pokušaji stvaranja jednopolarnog sveta poprimili su apsolutno ružne obrise. Oni su apsolutno neprihvatljivi za ogromnu većinu država u svetu“, rekao je Putin.

Putin je, kako navode ruski mediji, istakao da Rusija osuđuje „provokacije SAD i njihovih satelita“ u Tajvanskom moreuzu i da se čvrsto pridržava principa „jedne Kine“.

Pročitajte još:

Ovo je i prvi put da je Si posle više od dve godine napustio Kinu i otišao na put u Centralnu Aziju, samo mesec dana pre nego što će zacementirati svoju poziciju najmoćnijeg kineskog lidera od Maoa Cedunga.

BONUS VIDEO Rusi raketirali branu u rodnom gradu Zelenskog

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar