Foto: Shutterstock

Zatvorenik osuđen na smrt zbog ubistva pet osoba pre 27 godina u petak je pogubljen u SAD i to je treća egzekucija na saveznom nivou posle odluke administracije predsednika Donalda Trampa da ukine moratorijum na smrtnu kaznu koji je uveden pre 17 godine.

Dastin Honken (Dustin) (52) proglašen je mrtvim posle ubrizgane smrtonosne injekcije pentobarbitala u američkom saveznom zatvoru u državi Indijani, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Zatvorenik je osuđen na smrt 2005. godine zbog ubistva pet osoba, dvojice muškaraca, jedne žene i dvoje dece tokom 1993. godine. U to vreme je bio švercer droge i vodio je mrežu proizvodnje i prodaje metamfetamina.

Američka vlada je pre skoro godinu dana odlučila da nastavi federalna pogubljenja čije je poslednje izvršeno 2003. godine.

Pravosuđe te zemlje je u junu odobrilo upotrebu pentobarbitala, supstance koja se nalazi u smrtonosnoj injekciji namenjenoj osuđenicima. Vlada je odredila da 13, 15. i 17. jula kao i 28. avgusta pogubi četiri osuđenika.

Tramp, koji želi da osvoji drugi predsednički mandat na izborima u novembru, pristalica je smrtne kazne posebno za ubice policajaca i švercere droge.

U SAD se smrtna kazna sprovodi na nivou država, ali federalni sudovi mogu da se bave teškim zločinima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar