Foto: EPA-EFE/Vadim Savitsky

Rusija završava izgradnju velike crkve ukrašene mozaicima koji prikazuju, između ostalih, Vladimira Putina i Josifa Staljina, a bila je planirana u povodu obeležavanja 75. godišnjice pobede nad nacističkom Nemačkom.

Smeštena na području vojnog parka „Domoljub“ nedaleko od Moskve, vojna crkva Hristova vaskresenja „Panteon“ je posvećen slavi ruskih vođa, čiji je likovi ukrašavaju zajedno s onima Boga, Blažene Device Marije i raznih svetaca.

Osim pobede bivšeg SSSR-a u Drugom svetskom ratu,crkva slavi i druge „vojne uspehe ruskog naroda”, među kojima je prisajedinjenje Krima 2014., ističe rusko ministarstvo odbrane.

Šest pozlaćenih kupola

 

Crkva je visoka skoro 100 metara i ima šest pozlaćenih kupola. Treća je najveća pravoslavna crkva u zemlji, rekao je portparol ministarstva.

Foto: EPA-EFE/Vadim Savitsky

U njenom centralnom delu nalazi se niz mozaika u boji koji prikazuju, među ostalima, lica bivšeg vođe Josifa Staljina, predsednika Vladimira Putina i drugih visokih ruskih zvaničnika među kojima su ministar odbrane Sergej Šojgu, ministar spoljnjih poslova Sergej Lavrov i predsednik Saveta bezbednostii Nikolaj Patrušev.

Na jednom mozaiku ispisan je slogan „Krim je naš!“, koji se često koristi od prisajedinjenja tog područja 2014.

Zvonik je visok 75 metara, u povodu 75. godina pobede nad nacistima, a u stepenice crkve ugrađeni su delovi rastopljenih nemačkih tenkova i aviona.

Foto: EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE

Planirano je da  bude dovršena do 9. maja, ali je to, kao i tradicionalnu vojnu paradu na Crvenom trgu odgodila pandemija koronavirusa.

Istoričar Sergej Briun kritikovao je projekat, ocenivši u osvrtu za list Vedomosti da je reč o „parodiji istorije ruske države” i upozorivši na paradoks postavljanja Staljinovog portreta u katedralu jer je on progonio sveštenike dok je bio na vlasti.

Ruska pravoslavna crkva ističe, međutim, da je on vodio zemlju u vreme pobede nad Trećim Rajhom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare